Tramvaje se vrátí do centra Prahy už v úterý. U Výstaviště blokoval provoz únik plynu

Provoz tramvají v centru Prahy se vrátí do normálu v noci na úterý, tedy o několik dní dříve, než se původně předpokládalo. Trasu několika linek v úseku Lazarská – Národní divadlo – Újezd přerušilo v pátek poškození kolejí ve Spálené ulici. Podle původních odhadů pražského Dopravního podniku mohla výluka trvat až do pátku 14. září.

Podle mluvčí dopravního podniku (DPP) Anety Řehkové bude obnoven provoz tramvají v úterý 11. září v 00:30. Mimořádná výluka se dotkla linek 2, 9, 18, 22, 23, 41, 93, 97, 98 a 99. Tramvaje musí úsek objíždět a linky 9 a 22 byly nahrazeny linkami 32 a 39.

Dopravní podnik radí cestujícím, aby při cestě v centru města využili raději metro. Bližší podrobnosti k výluce a změně tras tramvají najdou na webu dopravního podniku.

Příčinou výluky bylo podle dopravního podniku závažné poškození kolejnic v oblouku na křižovatce Národní a Spálená, kde se objevily vícečetné počínající lomy. Nešlo je opravit, proto se koleje musely vyměnit. „K poškození kolejnic došlo provozem, který je na místě vysoký nejen v českém, ale i v evropském měřítku,“ uvedl vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP Miroslav Penc.

Plyn zastavil na několik hodin provoz u Výstaviště

Provoz tramvají v pondělí zkomplikoval i únik plynu, který krátce po 09:00 přerušil i provoz aut u Výstaviště v pražských Holešovicích. Hasiči nechali preventivně uzavřít celou ulici U Výstaviště a evakuovali i 121 lidí z okolních budov. Krátce po poledni se únik plynu podařilo uzavřít a před jednou hodinou byl plně obnovený i provoz.

Plyn podle hasičů unikal z výkopu. Mluvčí společnosti Pražská plynárenská Miroslav Vránek řekl, že plynovod narušila jiná firma při pracích, které s rozvody plynu nijak nesouvisely. Plynaři na místě úniku provedli dva výkopy, aby mohli uzavřít jen dotčenou větev potrubí a nemuseli přerušit dodávky plynu pro větší množství lidí. Okolnosti poškození plynovodu bude nyní vyšetřovat policie.