Lihový zátah: Sedm lidí jde do vazby

Olomouc – V kauze odhaleného nezdaněného lihu, ve které policisté po úterním zásahu obvinili 15 lidí, poslal dnes soud do vazby sedm osob. Vyhověl tak všem návrhům žalobců. Do vazební věznice zamířili jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, žena zlínského podnikatele Radka Březiny Stanislava, bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka a blízcí spolupracovníci Radka Březiny. Ten je označován za hlavu údajné lihové mafie a spolu se svým bratrem Tomášem Březinou již je ve vazbě kvůli jinému obvinění. Radku Březinovi také hrozí z obviněných nejvyšší trest, až 16 let vězení.

Soud rozhodoval dva dny od rozsáhlé akce, při níž policie zadržela a obvinila patnáct lidí jednak kvůli daňovým únikům při dovozu lihu, jednak ze snahy ovlivňovat trestní řízení Radka a Tomáše Březinových, které již čeká kvůli nezdaněnému lihu soud. Bratři Březinovi již ve vazební věznici jsou, soudce za nimi poslal také majitele společnosti Morávia-Chem Radka Menšíka, bývalého ředitele této firmy Radovana Dalajku, manželku podnikatele Radka Březiny Stanislavu Březinovou, Březinovy blízké spolupracovníky Martina Kalakaje a Rostislava Hanulíka a Pavla Čanigu s Ivanem Kovaříkem, kteří figurují v Likérce Daněk. Přes ni měl Březina údajně provádět machinace s nezdaněným lihem.

Podle žalobce Petra Šeredy je u všech obžalovaných vazebním důvodem obava z ovlivňování svědků. „U většiny jsou to i útěkové důvody, hrozí jim vysoké tresty. U hlavního obviněného je nejvyšší sazba až 16 let,“ řekl žalobce Petr Šereda. Státní zástupci vazbu u některých navrhovali i z obavy, že by v trestné činnosti pokračovali.

obrázek
Zdroj: ČT24

Žalobce vrchního státního zastupitelství potvrdil, že policejní akce Cela souvisí s daňovou trestnou činností, ale i s nezákonným ovlivňováním svědků, kteří mají svědčit v případu podnikatele Březiny. Toho čeká v jiné kauze příští týden soud v Olomouci. Podle Šeredy jde nyní o více trestných činů. „Je to rozřazeno do dvou skupin. Jedna skupina se týká daňové trestné činnosti, druhá skupina nezákonného ovlivňování svědků, kteří měli svědčit v trestní kauze pana Březiny a spol. Trestné činy byly mimo jiné kvalifikovány jako účast na organizované zločinecké skupině, dále trestný čin krácení daní a nadržování,“ informoval žalobce. 

Úterní zásah by mohl souviset v daňové linii případu se zajištěním zhruba milionu litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun.

Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost Morávia-Chem z Hrobic tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla. 

Případ údajného korumpování svědků se týká podnikatele Radka Březiny, který ve vazbě čeká na soud. Společně s ostatními je obžalován za více než půlmiliardový daňový únik při prodeji lihu, jehož skryté zásoby policisté objevili předloni. Z vazby údajně posílal instrukce svým spolupracovníkům, kteří se měli pokusit ovlivnit svědky, policisty či státní zástupce.