Správci šumavského parku bojují s neukázněnými řidiči. Letos padl rekordní počet pokut

Šumava (zdroj: ČT24)

Strážci šumavského národního parku letos rozdali rekordní množství pokut řidičům. Ti stále častěji vjíždějí do chráněné oblasti. Nárůst přestupků připisuje vedení parku i větší drzosti návštěvníků, kteří se často vymlouvají, že je na cyklotrasy zavedla navigace.

Nejčastěji řidiči zákaz nerespektují v jižní části rezervace. Na začátku léta se jedná především o sběrače borůvek a na konci zase o houbaře, kteří nechají auto stát na vjezdu do lesa. Parkoviště přitom mnohdy bývá vzdálené i pouhých několik desítek metrů.  

„Když tam potřebuje do toho lesa nebo z lesa vyjet odvozní souprava, hasiči, sanitka, tak to auto jim tam překáží,“ vysvětlil České televizi člen Strážní a informační služby NP Šumava Jan Pecánek.   

 I když na konci prázdnin turistů na Šumavě ubylo, správci národního parku s kontrolami pokračují. Denně tak zkontrolují zhruba dvacet kilometrů tamních cyklotras. Pravidla totiž neporušují pouze Češi, ale i turisté ze sousedního Německa. 

 „Nejčastěji se vymlouvají, že je sem vede navigace, že jim navigace ukazuje tuhle cestu z Nové Pece do Stožce, aby to nemuseli objíždět přes Volary a Soumarský Most,“ řekl člen Informační a strážní služby Národního parku Šumava Richard Ramba.   

Za parkování mimo určená místa hrozí řidičům až desetitisícová pokuta

Nejvíc pokut letos vedení šumavského parku rozdalo na Stožecku – víc než sedmdesát. Vloni přitom připadl zhruba stejný počet pokut na celý národní park.

Odstavení auta mimo parkoviště se hodnotí jako porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Řidiče takový přestupek může vyjít až na deset tisíc korun. „Naši strážci k takové pokutě ještě nepřistoupili, většinou jsou to výchovné pokuty, několik stovek korun, maximálně jednotky tisíc,“ uvedl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. 

Nárůst přestupků přisuzuje vedení parku i větší drzosti návštěvníků. Strážci totiž během dne najdou stejné auto i na více místech.