Nový Bor uzavřel chodník na frekventovaném mostě. Další čtyři lávky jsou v havarijním stavu

Kvůli špatné konstrukci musel Nový Bor na Českolipsku uzavřít jeden z chodníků na mostě v ulici B. Egermanna. Lidé tak musí po jedné z hlavních tepen ve městě dočasně procházet podél silnice. V havarijním stavu jsou v Novém Boru i čtyři lávky, jednu bude nutné strhnout.

Pravidelná prohlídka odhalila havarijní stav nosné konstrukce, která v této části může hrozit zřícením. Informovala o tom mluvčí radnice Nového Boru Radmila Pokorná. Město má ve správě 23 mostů a lávek. 

„K okamžitému uzavření chodníku v ulici B. Egermanna jsme přistoupili z bezpečnostních důvodů. Most jako celek ohodnotili technici na sedmibodové škále stupněm šest, tedy druhým nejhorším stupněm,“ doplnil starosta Jaromír Dvořák. Zajištěný je podle něj průchod podél komunikace, oddělený od aut zábradlím.  

Protože jde o jednu z hlavních tepen ve městě, chce radnice most co nejdříve opravit. „Do konce letošního roku by mohly proběhnout administrativní úkony, samotná rekonstrukce pak příští rok,“ řekl vedoucí městského odboru rozvoje Miroslav Jeništa.

Rekonstrukce se podle něj bude dělat vždy na polovině mostu, aby druhá zůstala průjezdná. „Odhadovaná cena rekonstrukce je zhruba dva miliony korun,“ dodal.

Poslední z pravidelných kontrol mostů a lávek ve městě odhalila také špatný stav čtyř lávek. „Jde o lávku za městským kinem, ke koupališti a u dvou lávek v Nábřežní ulici,“ uvedl Martin Bezouška ze správy komunikací.

Lávku z ulice Kpt. Jaroše ke koupališti čeká demolice. „V budoucnu tu povede cyklostezka na Českou Lípu a v rámci stavby plánujeme postavit zcela novou lávku. Do té doby ji
nahradíme provizorní,“ řekl.

Kompletní rekonstrukce čeká lávku za městským kinem a také dvě lávky v Nábřežní ulici nad základní školou a u bývalé knihovny. „Zpracujeme projektové dokumentace. O samotné realizaci rekonstrukcí musí rozhodnout zastupitelé města,“ dodal Jeništa.

Zájem o stav mostů vzrostl po neštěstí v italském Janově

Mosty a jejich stav se vrátily do centra pozornosti po pádu dálničního mostu v italském Janově v polovině letošního srpna. Zřítil se za plného provozu, o život přišlo 43 lidí.

O mostní stavby se veřejnost začala zajímat už loni v prosinci poté, co spadla lávka pro pěší v pražské Troji. Při neštěstí se tehdy zranili čtyři lidé, z toho dva těžce.