Do Pekla se dostala dřevomorka. Plzeňský kulturní dům zůstane asi několik let zavřený

KD Peklo v Plzni uzavřel kvůli dřevomorce statik (zdroj: ČT24)

Kulturní dům Peklo v Plzni po 111 letech provozu uzavřel statik. Dřevěné krovy napadla dřevomorka a hrozí, že se v hlavním sále zřítí strop. Výsledkem jsou zrušená divadelní představení, koncerty i maturitní plesy. Z původně plánované malé rekonstrukce se zřejmě stane oprava možná i na několik let a v řádech stovek milionů korun.

Dveře hlavního sálu jsou už přes měsíc pro všechny uzavřené. Termíny na pronájem jsou přitom jinak rezervované dlouhou dobu dopředu. Zrušeno tak muselo být přes sedmdesát nasmlouvaných akcí.

„Z toho zhruba pětadvacet bylo plesů, které se daří celkem úspěšně umístit do jiných prostor. Maturitní plesy, které se přesunou do Depa, budou mít garantovanou stejnou cenu, jakou měly v Pekle, což je zhruba sedmdesát tisíc korun včetně DPH,“ uvedl ředitel Plzeň 2015 Jiří Suchánek.

Problém je ale s přesunem divadelních představení. Především ta pro pět set a více lidí aktuálně není v Plzni kam přemístit. „Dojde pravděpodobně ke zrušení zhruba patnácti divadelních představení,“ poznamenal Suchánek.

Původně měla rekonstrukce kulturního domu trvat pět měsíců a stát 20 milionů. Všechno je ale nakonec jinak. „Bavíme se v řádech jednotek let a bohužel spíše stovek milionů korun než desítek milionů,“ uvedl Suchánek. Zda Peklo projde dílčí, nebo celkovou rekonstrukcí, rozhodne až nově zvolené zastupitelstvo města.