Místo milionu a půl až pětinásobek. Domy v Horoměřicích, kde stavěl H-System, za dvacet let zdražily

Události: Horoměřice před dvaceti lety a dnes (zdroj: ČT24)

Stavební projekt H-Systemu sliboval levné bydlení před čtvrt stoletím. Ceny nemovitostí v Horoměřicích se za tu dobu zvedly až o 500 procent. Stavební parcely se tam ještě v roce 2005 prodávaly nejčastěji kolem pěti set korun za metr čtvereční, teď je to přes dva a půl tisíce.

Místo hrubých staveb teď v Horoměřicích stojí rodinné domky s upravenými zahradami. Koncem 90. let se v okolí prodávaly domky o podobné výměře kolem milionu a půl.

Například Marie Karabinošová bydlí v domě na dnešní ulici J. Š. Baara v Horoměřicích už 18 let. „Nejprve jsme dali dva miliony družstvu, pak další dva miliony na dokončení interiéru domu, jako podlahy a podobně,“ říká paní Karabinošová.

Dům H-Systemu na ulici J. Š. Baara v Horoměřicích, dostavěný svépomocí
Zdroj: ČT24

Za dvacet let se ceny nemovitostí v této lokalitě zvedly zhruba čtyř- až pětinásobně. Například stavební pozemek, který je od domků klientů H-Systemu vzdálený jen několik set metrů, se teď prodává za dva a půl tisíce korun za čtvereční metr.

„Rodinné domky typu H-System se teď prodávají od pěti do sedmi milionů korun. Záleží na vybavení i přesné poloze,“ potvrzuje prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Některé samostatné domy ale mohou vyjít ještě dráž. Záleží na velikosti parcely. Domky s velkou parcelou mohou vyjít až na 8 milionů.