Rekonstrukce státu protestovala před ÚOHS. Upozorňuje na hospodaření českobudějovické nemocnice

Před antimonopolním úřadem v Brně ráno protestovali zástupci neziskové organizace Rekonstrukce státu. Chtěli upozornit na údajně nehospodárné kroky českobudějovické nemocnice. Zároveň tuto formu happeningu zvolili, aby upozornili na desetitisícový poplatek za každý podnět k ÚOHS. Nemocnice ale nařčení Rekonstrukce odmítá.

Podle Rekonstrukce státu nemocnice zadala za deset měsíců veřejné zakázky v hodnotě 200 milionů korun jediné firmě bez soutěží. „Jenže to dělá na základě 697 smluv, takže bychom museli zaplatit skoro sedm milionů korun, abychom mohli podat příslušené podněty,“ upozornila mluvčí Rekonstrukce státu Tereza Krištofová.

Antimonopolní úřad se může případem zabývat i bez podání podnětu oficiální cestou, a to v případě důvodných pochybností. Zda se bude zabývat zakázkami českobudějovické nemocnice, ještě není jasné. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje ale mělo být místo konání happeningu zvoleno jinde než před budovou ÚOHS.

„Poplatek za podání podnětu je stanoven zákonem o zadávání veřejných zakázek a úřad respektuje zákonná ustanovení. Protestovat proti poplatku za podání podnětu před úřadem je zbytečné i z toho důvodu, že úřad není nadán legislativní pravomocí měnit příslušný zákon. ÚOHS nebude nikdy postupovat v rozporu s přijatými zákony České republiky,“ uvedl. 

Nemocnice tvrzení Rekonstrukce státu odmítla. Uvedla, že zdravotnický materiál a léky jí dodává několik firem. „Není pravda, že českobudějovická nemocnice používá jedinou společnost pro plynulé dodávání zdravotnického materiálu a léčivých přípravků. Dodávky realizuje prostřednictvím celé řady dalších distributorů působících na trhu,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Protest Rekonstrukce státu
Zdroj: ČT24

Rekonstrukce státu ale tvrdí, že nemocnice zadala jedné firmě téměř sedm set zakázek. „Rovněž tento počet neodpovídá skutečnosti. Nejedná se o množství jednotlivých zadaných veřejných zakázek, ale o průběžné dílčí objednávky realizované v souladu s platnými rámcovými smlouvami k zajištění plynulých dodávek léků a zdravotnického materiálu,“ uvedla nemocnice.

Podle platformy ale českobudějovická nemocnice využívá výjimku v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Vztahuje se na nákupy komodit, jejichž cena kolísá.

Nemocnice se ale i proti tomuto tvrzení ohrazuje. Dodala, že spolek používá zavádějící informace. „Nemocnice České Budějovice je připravena se proti nepravdivým výrokům na její adresu bránit právní cestou,“ stojí v prohlášení.