V Babiččině údolí padají skály. Jejich úpravy uzavřely část turistické stezky

Události: Skály v Babiččině údolí (zdroj: ČT24)

U jedné ze dvou hlavních přístupových cest do Ratibořic na Náchodsku pracují horolezci. Nad spojnicí z České Skalice do Babiččina údolí odstraňují uvolněné bloky opukové skály. Padaly z ní kameny, což ohrožovalo tisíce procházejících turistů. Cesta bude zavřená do října. Místo se dá obejít stezkou nedaleko řeky Úpy.

„Když za to vezmeme, jde to samo dolů. Po celém svahu by se mělo sundat zhruba sedm set padesát kubíků skály,“ popisuje vedoucí výškových prací Vlastimil Bláha situaci na skalním masivu nad slavným Babiččiným údolím. Ten je třicet metrů vysoký a čtyři sta metrů dlouhý.

Do údolí ročně zamíří na 350 tisíc návštěvníků. Na zavřenou cestu narazí pěší a cyklisté, mohou ji však obejít. „Nebezpečí je dost velké, jelikož místy je ta skála dost blízko a vysoko nad tou cestou, to znamená, že v momentě, kdy se tam něco uvolní, tak vám to bude padat přímo na hlavu,“ vysvětluje Bláha.

Opuková skála je nestabilní už dlouho a v poslední době začalo padajících kamenů přibývat. Turisté si prasklin všímali už v červnu. „Chodíme, ale máme trošku strach, máme vždycky s sebou telefon, kdyby náhodou něco,“ říkala tehdy turistka Jarmila Lánská. Údolí se naposledy uzavřelo v březnu 2017 kvůli opravám Rudolfova mlýna.

Pozemek patří státním Lesům ČR, které na sanaci masivu vyčlenily přes šest milionů korun. „Zatím je odbouráno řádově pět až deset procent z celkového objemu té skály,“ popisuje průběh prací stavební technik firmy Vlastimil Hartman.

Některé skalní bloky nezmizí a naopak je podepře pískovcová podezdívka. Podle geologů by jejich odstranění ještě víc narušilo celý masiv. Všechny práce se řídí podmínkami správců chráněné krajinné oblasti, protože oblast je národní památkou. Jejich hlavní prioritou je zachovat skále přírodní vzhled.