Harleye v Praze oslavily 115. narozeniny spanilou jízdou srdcem města

Čtyři tisíce motorkářů projely během sobotní spanilé jízdy centrem Prahy a oslavili tak 115. výročí založení kultovní americké motocyklistické značky Harley-Davidson. Exhibiční jízda byla součástí širších oslav harleyů, které na pražském Výstavišti probíhají od čtvrtka do neděle.

Do české metropole přijelo přibližně šedesát tisíc motorkářů a organizátoři vedle toho očekávali dalších čtyřicet tisíc návštěvníků. Kvůli omezené kapacitě se účastníci sobotní spanilé jízdy losovali a ze seřadiště na pražské Letenské pláni vyráželi na cestu centrem města ve třech vlnách.

První motorkáři vyjeli kolem desáté; účastníci jízdy přijížděli z holešovické základny ulicí U Sparty, kde zahnuli doleva a po sto metrech odbočili na plochu, která slouží jako parkoviště například při zápasech fotbalové Sparty. Pod dohledem policie, která dbala na udržení průjezdnosti, vytvořili asi 30 metrů široký pruh a postupně vyráželi na cestu městem.

Trasa vedla z Letné Letenským tunelem na magistrálu a dále přes Václavské náměstí okolo právnické fakulty na náměstí Jana Palacha, odkud po krátké přestávce motorkáři pokračovali Chotkovou ulicí přes Letnou na holešovické výstaviště. Účastníci často navlékli paruky nebo masky včetně kostýmu Santy Clause, vedle „předpisových“ celokožených kombinéz se objevili i motorkáři v běžných kraťasech s tričkem.

Do Prahy dorazili motorkáři ze 77 zemí. Kromě Čechů jich je nejvíce z Německa, Itálie, Francie nebo Velké Británie, hojné zastoupení má také Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Polsko. Nejvzdálenější účastník je z Číny, do Prahy jel čtrnáct tisíc kilometrů.

Oslavy si řekly o dopravní omezení

Kvůli oslavám Harley-Davidson došlo v pražských Holešovicích i k dopravním omezením. Od 5. do 8. července jsou uzavřené ulice U Výstaviště a Partyzánská od Výstaviště až po křižovatku s Plynární a Dukelských hrdinů od Výstaviště po Veletržní. Zaslepeny jsou i ulice Strojnická a Bubenská.

Uzavřenými ulicemi neprojíždějí ani tramvaje, linky 6, 12 a 17 mají výluku. Tramvaje 6 a 17 jezdí přes Vltavskou, část spojů linky 17 ve směru z Modřan změní na Strossmayerově náměstí číslo na 12, odbočuje na Letnou a míří na Barrandov.

V historii motorismu existuje bezpočet značek a typů automobilů a motocyklů, které jsou označovány za legendární. Přední místo mezi nimi zaujímají.

Americké motocykly Harley-Davidson jsou vnímány jako symbol svobody, nezávislosti, ale i Spojených států vůbec. První z těchto kultovních strojů byl vyroben před 115 lety.

Firmu, tehdy ještě dílnu v dřevěné boudě, založili v roce 1903 v Milwaukee ve státě Wisconsin třiadvacetiletý William Harley a jeho o rok mladší kamarád Arthur Davidson, k nimž se později přidali i další dva bratři Davidsonovi, Walter a William. Jejich první závodní stroj ještě do konce roku doplnily další dva motocykly a o rok později vyrobili rovněž tři kusy, které získaly přezdívku Silent Grey Fellow (tichý šedý společník).

Motorky H-D si postupně získávaly stále víc příznivců, proslavila je i řada sportovních úspěchů. Rozvoji firmy hodně napomohl zájem o motocykly od policie, pošty a především armády, která objednávala stovky a v době světových válek i desetitisíce strojů.

Vznik legendy pak výrazně podpořily například filmy Divoch (1953) a Bezstarostná jízda (1969) nebo spojení s proslulým motorkářským klanem Pekelných andělů (Hells Angels Motorcycle Club - HAMC). Burácející motorky, divoká vizáž a nespoutaná romantika (ale také násilí, drogy a kriminalita) spojované s Pekelnými anděly na „harlejích“ je už součástí motorkářské mytologie, podle zakladatele HAMC Sonnyho Bargera se však jednalo spíše o „sňatek z rozumu“, neboť pouze H-D dokázala nabídnout dostatečně silné motorky. 

Harley-Davidson
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters
Reportáž: Značka Harley-Davidson oslavila 115. narozeniny, Prahou projela spanilá jízda (zdroj: ČT24)