Sázava je v nejatraktivnějším úseku vyschlá, vodáci neproplují. Raději míří na Ohři

Události v regionech: Největší nápor se na řekách čeká o prodlouženém víkendu (zdroj: ČT24)

Nebývale mnoho lidí tráví počátek letošních prázdnin splouváním Ohře. Provozovatelé kempů již před zahájením sezony překonali osm let starý rekord návštěvnosti, v půjčovnách vybavení se dveře netrhnou. Je to zřejmě i proto, že některé další řeky trpí následky suchého jara. Třeba Sázava je ve svém nejatraktivnějším úseku pod Týncem nesjízdná.

„Jezdím sem dvacet let a tak málo vody jsem tady v životě neviděl. Ještě že to pivo teče,“ zhodnotil jeden z vodáků průtok vody v Sázavě. Řeka je z Týnce do Pikovic nesjízdná, vodáci mohou vyplout jedině z Kácova. Tam ovšem bude o prodlouženém víkendu zřejmě obzvláště plno.

Nesjízdnost Sázavy a některých dalších řek přilákala o to více lidí na Ohři. Zatímco na střední Sázavě nebo na Vltavě očekávají půjčovny a provozovatelé kempu největší nával o svátcích, na západě Čech již nyní padl historický rekord v návštěvnosti z roku 2009.

  • Sázava v Kácově: 1,64 m3/s (normál je nad 2,66)
  • Sázava v Nespekách: 2,03 m3/s (normál nad 3,42)
  • Ohře v Chebu: 2,19 m3/s (sucho je pod 0,95)
  • Ohře v Klášterci: 8,4 m3/s (sucho pod 4,4)

V Ohři je dost vody, takže například v půjčovně v Lokti se netrhnou dveře a centrem Karlových Varů proplouvá sto lodí za hodinu. „Zatím to vypadá na nejlépe rozjetou sezonu,“ podotkl provozovatel půjčovny Martin Sýkora.

Nebývalý zájem vodáků o Ohři ovšem ukazuje i nedostatky řeky. V jejím okolí přibývá zákazů vjezdu nebo míst, kde nelze parkovat. Potom nelze dopravit k řece lodě. „Nejsou místa, kde bychom jim to mohli dát na vodu,“ přiznal Martin Sýkora.

Podle odborníka na vodáctví Bohumila Pražáka je problém v tom, že „vodáci jsou vnímáni jako trampové, kteří vyrazili na vodu“. I když tedy vyplouvají často i rodiny s dětmi nebo naopak starší lidé, potřebné zázemí najdou jen málokde.

Města se brání, že mají omezené možnosti, jak pravidla kolem vody regulovat. „V řadě případů jsou to soukromé pozemky,“ poukázal starosta Lokte Zdeněk Bednář. Oblastí u řek se navíc týkají protipovodňová pravidla. V Lokti kvůli nim museli tradiční zázemí pro vodáky zrušit.