Letním táborům chybí dobrovolníci, jim zas chybí dovolená nebo peníze

Letním táborům chybí dobrovolníci (zdroj: ČT24)

O letní tábory mají velký zájem děti i rodiče, nedostatek je však dobrovolníků, bez kterých se příprava a zajištění chodu tábora neobejde. Podle organizátorů je stále těžší sehnat na léto například oddílové vedoucí. Posily by uvítaly i dva tábory v Královéhradeckém kraji.

Výstavba hangáru, kopání latríny, dezinfekce kuchyně  a stavba stanů patří k dlouhému seznamu úkolů, které musí organizátoři letních dětských táborů před prázdninami zajistit. Některé práce mají ale zpoždění, chybí totiž dobrovolníci.

„Když si vyberou dovolenou na tábor, nemají už pak možnost o víkendu předtím přijet,“ vysvětluje jeden z důvodů Jana Vlášková, která vede pionýrský tábor ve Slatině nad Zdobnicí. K dobrovolníkům, kteří se naopak vracejí, tu patří David Prokeš. „Vyrostl jsem tady, jezdím sem už léta, baví mě práce tady i kolekiv a také styl tábora, jsme tu bez elektřiny,“ vysvětluje svou motivaci věnovat této letní aktivitě svůj volný čas.

Chceme tu být, ne kvůli penězům

Táborových odchovanců, kteří jsou ochotni pomáhat, ale ubývá. Sehnat dobrovolníky má tak letos problém třeba pionýrský oddíl v Kamenci v Orlických Horách. „Myslím si, že prostě jdou za penězi, aby si vydělali, ale my jsme neziskoví, za tábor nic nedostáváme, jsme tu proto, že tady chceme být,“ pokouší se pojmenovat důvod nezájmu táborový vedoucí Josef Vlášek. 

Ne každý je také ochotný vyčerpat na táborový pobyt většinu své dovolené. Zákoník práce sice zaměstnancům umožňuje vybrat si volno na zajištění chodu tábora, ale jen za určitých podmínek. Například musí s dětmi bezplatně pracovat celý rok. 

Do Kamence přijede devadesát dětí už prvního července. Slatina nad Zdobnicí své táborníky přivítá o týden později.