Autobusu se za jízdy utrhl přívěs s koly turistů. Výrobce začal kontrolovat uchycení tažných zařízení

Autobusu firmy Arriva se za jízdy utrhl přívěs s koly (zdroj: ČT24)

Autobusu firmy Arriva Východní Čechy se při cestě do Orlických hor na Šerlich utrhl přívěs s jízdními koly. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění a škod na majetku. Vinu nenese řidič, přívěs se totiž utrhl i s částí zadního nárazníku autobusu. Policie nyní prošetřuje, zda šlo o protiprávní jednání.

Přívěs, do kterého se vejde až čtyřicet jízdních kol, byl k autobusu připojený důkladně. Při nehodě u obce Ledce u Třebechovic se ale přesto utrhl. Autobus jel v tu chvíli kvůli vleku rychlostí asi 35 kilometrů v hodině.

Pod zadním nárazníkem autobusu je schovaná traverza, na kterou se upevňuje závěsné zařízení. Právě ta za jízdy spadla a odpojený vlek následně sjel do pole. Na silnici v tu chvíli naštěstí nikdo nebyl. 

Nárazník s napojením na přívěs
Zdroj: ČT24

Za volantem autobusu byla řidička v zácviku a vedle ní školitel. Oba před jízdou připojení vleku důsledně zkontrolovali. Dopravce proto o incidentu ihned informoval výrobce autobusu společnost SOR Libchavy. Ta hned vyzvala provozovatele i servisy ke kontrole uchycení tažného zařízení ve všech typech autobusů, které dodává.

Opatření zpřísnil i dopravce Arriva. Tažná zařízení na svých autobusech bude kontrolovat v rámci pravidelných bezpečnostních prohlídek, které se provádí nejméně jednou za tři měsíce.