Praha bude v podzimních volbách jediným obvodem. Na voliče čeká obří plachta, všichni ale mohou vybírat primátora

V letošních komunálních volbách bude Praha stejně jako v roce 2014 jedním volebním obvodem, primátora tak budou moci vybírat všichni voliči. Po bouřlivé diskusi totiž na čtvrtečním zastupitelstvu neprošlo rozdělení města do sedmi menších obvodů, což by nahrávalo větším stranám. Pro rozdělení hlasovali zastupitelé za ANO, ODS, část TOP 09 i nezařazení – nakonec jim ale jeden hlas chyběl.

Spory kolem volebních obvodů jsou v Praze před volbami běžné. Podle zákona totiž mohou zastupitelé rozhodnout o případném dělení na více obvodů.

Zatímco v minulých komunálních volbách byla Praha jediný obvod, tak při volbách v roce 2010 prosadila vládnoucí ODS rozdělení do sedmi menších obvodů. Řada kritiků to ale označovala za účelové omezení počtu stran, které se dostaly do zastupitelstva.

Některé menší strany pak rozdělení města neúspěšně napadly i u soudu. Strana zelených, SNK Evropští demokraté i Věci veřejné totiž překročily pětiprocentní hranici, kvůli rozdělení do obvodů ale nedosáhly na mandát. Ústavní soud pak ale jejich stížnost zamítl s tím, že se nepodařilo prokázat, že by šlo ze strany ODS o účelové rozdělení.

  • 2014: Jeden
  • 2010: Sedm
  • 2006: Jeden
  • 2002: Pět 
  • 1998: Deset

„Když uděláte sedm obvodů, tak šest sedmin voličů nemůže volit primátora,“ kritizoval Štěpánek

Podobné rozdělení jako v roce 2010 navrhl na čtvrtečním zastupitelstvu Jiří Nouza (nestr., dříve TOP 09). Znamenalo by to podle něj zpřehlednění hlasovacího lístku a přiblížení zastupitelů voličům. Pokud je totiž město jediný volební obvod, pak vybírají voliči všech 65 zastupitelů a stovky kandidátů se musí vejít na jediný volební lístek – lépe řečeno plachtu.

Po Nouzově návrhu však následovala bouřlivá diskuse, při které řada zastupitelů zejména z menších stran proti návrhu protestovala s tím, že by omezil demokratičnost voleb.

Kromě oslabení pozice menších stran a posílení větších upozorňovali odpůrci i na to, že by v takovém případě šest sedmin všech obyvatel nemohlo volit hlavu Prahy, ta by totiž logicky kandidovala jen v jediném obvodu. „Ve chvíli, kdy uděláte sedm volebních obvodů, tak šest sedmin občanů okrádáte o možnost volit svého primátora,“ upozorňoval šéf klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (Zelení).

Podle kandidáta ANO na primátora Patrika Nachera ale mají obě varianty své výhody a nevýhody: „Nesouhlasím zásadně s principem, který tu je, že se někdo prohlásí za ryzího demokrata tím, že hájí jeden obvod, a ten, kdo by potenciálně hlasoval pro více obvodů nebo jinou variantu, tak je automaticky označen za nedemokrata.“