Bitevní scény a letecká akrobacie. Do Pardubic zavítala Aviatická pouť

V sobotu začal 28. ročník letecké přehlídky. Na pardubickém letišti se tradičně představila historická i moderní letadla, akrobatičtí i vojenští piloti a také pozemní bojové ukázky. Organizátoři v programu připomínají 100 let od založení Československa.

„Aviatickou pouť zahájí letoun Blériot, což je stroj, na kterém uskutečnil svůj let první československý letec Jan Kašpar, následovat budou stroje z první světové války a připomenutí zlatého věku československého letectví, tedy první republiky,“ informoval v sobotu ráno přímo z letiště redaktor ČT Erik Knajfl.

Aviatická pouť 2018 (zdroj: ČT)

Mezi leteckými ukázkami přehlídka nabízí také scénu z první světové války. Na programu byla dále válečná scéna z východní fronty, společný průlet více než deseti vzácných válečných letounů na pardubickém nebi, vystoupení Vzdušných sil Armády ČR a Centra leteckého výcviku Pardubice nebo akrobatické vystoupení předních světových showpilotů.

Divadlo na zemi i ve vzduchu

Podle organizátorů je program přehlídky koncipován jako velkoprostorové divadlo na zemi i ve vzduchu. „Ztvárňujeme scény z dějin aviatiky a slavné válečné scény. Účinkují nejlepší piloti a slavná letadla. Vše je také doplněno pyrotechnickými efekty, množstvím pozemní techniky a vojáků v dobových uniformách. Nebude chybět akrobacie v podání mistrů světa a pro nejmenší máme připraven velký dětský den,“ zvou diváky. 

Z leteckého muzea v rakouském Salzburku přiletěly dva unikáty: dvoumotorový lehký bombardér B-25 Mitchel a pak dvoumotorový stíhací letoun Lockheed P 38 Lightning. 

Aviatická pouť se koná v sobotu a neděli 2. a 3. června. Pardubické letiště je pro veřejnost otevřeno od 08:00 do 20:00. Hlavní program probíhá od 11:00 do 17:00 hodin. Program je po oba dny totožný.

V Pardubicích začíná Aviatická pouť (zdroj: ČT24)