Exministr Julínek odchází po sporech s lékaři z vedení východočeských nemocnic

Reportáž: Julínek opouští křeslo šéfa tří nemocnic Pardubicka (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek končí ve vedení tří nemocnic, které provozuje Pardubický kraj. Po rozdělení krajských nemocnic na dvě části se exministr ujal řízení nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Po roce se však vyhrotily jeho spory s lékaři.

Vedení holdingu Nemocnice Pardubického kraje se dohodlo s Tomášem Julínkem, že odejde z funkce ředitele tří nemocnic, které do holdingu patří. „Dohodli jsme se, že tímto krokem chceme v současné době především uklidnit atmosféru v těchto zařízeních,“ upřesnil hejtman Martin Netolický (ČSSD). Zdravotníci si dlouhodobě stěžovali na špatnou komunikaci s ním, množily se osobní spory. Odboráři pak tvrdili, že s nimi ředitel nemluvil vůbec.

Sám Tomáš Julínek situaci komentovat nechtěl, spory však podle něj nebyly tak vážné. Podle generálního ředitele zdravotnického holdingu Pardubického kraje Tomáše Gottvalda ale již začali lékaři dávat výpovědi. Také hejtman Netolický hovořil o hrozícím zavírání některých oddělení kvůli odchodům nespokojených lékařů. Třeba v Litomyšli dali výpověď všichni neurologové. „A jsou avizovány případně i další odchody lékařů i nelékařů v klíčových profesích,“ dodal hejtman.

Julínek nastoupil do vedení nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli loni v dubnu poté, co uspěl ve výběrovém řízení. Řízení dalších dvou nemocnic (v Pardubicích a Chrudimi) se zároveň ujala bývalá pardubická primátorka a někdejší poslankyně Štěpánka Fraňková.

Kraj si od rozdělení nemocnic pod dva ředitele sliboval podle radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra (ODS) „přímější řízení a hlavně vytvoření podmínek pro spolupráci zařízení na západě a východě kraje, což doposud zcela nebylo“.

Tomáš Julínek – ministr i nemocniční manažer

Tomáš Julínek je v Česku dodnes známý především díky svému vládnímu angažmá ve druhé polovině minulého desetiletí. Byl tehdy členem ODS a v letech 2006 až 2009, kdy rezignoval, vedl ministerstvo zdravotnictví. Jeho odkazem se staly především regulační poplatky, které až do nástupu Sobotkovy vlády platili pacienti za ošetření u lékaře i za pobyt v nemocnici, zatímco dnes zůstávají už jenom na pohotovosti. 

Po odchodu z funkce Julínka stíhala policie kvůli smlouvě na leteckou záchrannou službu. Státní zastupitelství ale později obvinění zrušilo a policie případ nakonec odložila.

Působení na ministerstvu zdravotnictví ovšem bylo jen jednou ze zastávek na dlouhé politicko-manažerské pouti Tomáše Julínka, která začala již počátkem 90. let na jižní Moravě. V Ivančicích byl nejprve náměstkem ředitele a později ředitelem tamní nemocnice. Skončil v roce 1998, kdy se po zvolení do Senátu začal naplno věnovat politice.

Od roku 2013 potom působil ve vedení nemocnice v Boskovicích. Jde o městské zařízení a náměstkem pro ekonomiku se stal v době, kdy měla ve městě hlavní slovo ODS. Když ale občanští demokraté v komunálních volbách dosavadní vliv ztratili, nové vedení města jeho funkci zrušilo a Julínek dostal výpověď. 

Po boskovické výpovědi pracoval exministr jako konzultant. Současně se soudil o neplatnost výpovědi, ale také se zúčastnil výběrového řízení na ředitele nemocnic v Pardubickém kraji, kde uspěl.