Dražbu bytu řešil soud. Mezi obžalovanými je manžel exprezidentky exekutorské komory

Podezřelá dražba bytu před soudem (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Ostravě v pondělí řešil podezřelou dražbu bytu. Ten v lednu 2015 koupil pro firmu Hicra reality manžel bývalé prezidentky Exekutorské komory České republiky. Miroslav Fučík je společně se zaměstnankyní Exekutorského úřadu Ostrava obžalován z podvodu.Podle státního zástupce například manipulovali s cenou, byt prý firma koupila za nižší cenu, než byly konkurenční nabídky.

Byt v Ostravě-Porubě se dražil v lednu 2015. Fučík se dražby účastnil za společnost Hicra reality. S realitní společností je spojen on i jeho manželka. Fučík podle obžaloby nabídl milion korun, což byla nejvyšší nabídka a byt získal. Později se ale s licitátorkou domluvil na snížení ceny na 788 tisíc korun.

Mělo dojít při dražbě bytu k manipulaci s nejvyšším učiněným podáním.
Jiří Valčík
státní zástupce

Fučík i pracovnice exekutorského úřadu jsou obžalováni z podvodu. Žena navíc například i ze zneužití pravomoci úřední osoby. To ale obhajoba vylučuje.

„Obhajoba staví hlavně na tom, že skutek se nestal tak, jak je popsáno v obžalobě,“ sdělil obhájce obžalovaných Martin Janota

Podle informací dostupných na webu justice.cz je Fučík předsedou představenstva společnosti Hicra reality. V přiznání k dani z příjmů právnických osob za rok 2015 je Fučíková uvedena jako osoba s rozhodujícím vlivem ve společnosti, která vlastní 96 procent akcií. O rok později už tyto akcie byly přepsány právě na Fučíka. Podle notářského zápisu Fučíková firmu v roce 2011 založila. V té době už pracovala několik let jako exekutorka.

Vztahy exekutorů pod drobnohledem soudu

Nestandardními vztahy ostravských exekutorů a soukromé firmy se loni v říjnu zabýval i Nejvyšší správní soud. Fučíkové uložil pokutu 50 tisíc korun. Podle rozhodnutí soudu si úřad v Ostravě pod jejím vedením vytvořil vazby nad rámec zákona se společností Hicra reality. Fučíková původně čelila kárné žalobě kvůli vazbám úřadu a firmy, kvůli prodeji bytu v dražbě právě této společnosti a kvůli údajným manipulacím s kupní cenou.

Kárný senát vyloučil z kárné žaloby údajnou manipulaci, protože touto záležitostí se tehdy zabývala policie. Zastavil i řízení ohledně prodeje bytu v dražbě firmě Hicra reality, protože za to už Fučíková dostala výtku ministra spravedlnosti.

K porušení exekučního řádu ale podle Fučíkové, která v pondělí u soudu svědčila, nedošlo. Předseda senátu Ivo Davídek hlavní líčení odročil. Pokračovat má u Okresního soudu v Ostravě-Porubě 12. července.

Reportéři ČT: Střet zájmů šéfky Exekutorské komory (zdroj: ČT24)