Praha, hlavní město předsvatebního focení. Asijští snoubenci se slétají za romantickými památkami

Události v regionech: Asijské páry létají na romantická místa v Evropě za předsvatebním focením (zdroj: ČT24)

Že na Karlově mostě není kolem páté ráno živáčka? Naopak, brzy ráno na středověký most i na další fotogenická historická místa přicházejí asijští turisté – konkrétně páry, které do Evropy létají, aby si v takových kulisách vytvořily předsvatební fotografie. Potom se jimi chlubí přátelům při samotné svatbě.

Ranní vycházka centrem Prahy skýtá pohled, který by ještě před pár lety vypadal jako z jiného světa. Jen s malou nadsázkou řečeno míjí chodec jeden pár snoubenců z Asie za druhým. Jsou na Staroměstském náměstí, u Pražského hradu, ale hlavně na Karlově mostě.

„Rekord byl asi šest svateb na mostě v jeden moment,“ vyčíslil novinář Miloš Čermák, který se s páry setkává při svém pravidelném ranním běhu.

Focení trvá několik dnů a není právě levné. Tom Chan a Sze Chanová z Hongkongu, kteří se budou brát v prosinci, zaplatili za čtyřdenní focení v Praze v přepočtu více než sto tisíc korun. V ceně mají fotografa, jeho asistenta, kameramana a vizážistku.

Prahu u čínských turistů zpopularizoval romantický film z roku 2015, který se v české metropoli natáčel. Tom Chan a Sze Chanová si Prahu pro své přesvatební focení vybrali, aniž by ji kdy předtím navštívili. Snoubenka však měla jasno. „Miluji to tady, vybrala jsem tohle místo. Miluji všechna místa v Praze,“ ujistila.

Podle majitele společnosti Prague Weddings Martina Dobeše ale nejde výhradně o pražskou záležitost. Trend předsvatebního focení zasáhl i další romantické lokality v Evropě. „Především v Evropě, ale dělá se to i na jiných místech po světě,“ dodal.

Proč to asijští snoubenci vlastně podstupují? „Chceme tyhle fotografie ukazovat v náš velký den,“ vysvětlila další z budoucích nevěst Cherrie Leong.