Strážníci spoutali muže, který parkoval na zákazu. Lidé diskutují, zda byl zásah přiměřený

Strážníci spoutali muže, který parkoval na zákazu. Lidé se ptají: Byl zásah přiměřený? (zdroj: ČT24)

Emoce na sociálních sítích vyvolal konflikt mezi strážníky a řidičem, který parkoval na zákazu v centru Prahy. Muž podle městské policie odmítal předložit doklady a choval se agresivně, proto ho strážníci před zraky jeho partnerky a dítěte spoutali a odvezli na služebnu.

K incidentu došlo v březnu 2017 na Václavském náměstí v centru Prahy. Muž zaparkoval na zákazu a strážníci s ním chtěli jeho přestupek řešit. Když k autu přišli, muž se podle jejich slov snažil z místa ujet. V tom mu zabránili. Pak ale muž podle strážníků nekomunikoval, v autě se zavřel a zůstal tam.

Z této situace ale žádný záznam zřejmě není. Zveřejněné video, na které upozornil spolek Šalamoun, zachycuje až moment, kdy je u vozu žena s dítětem, na které prý muž čekal. Když chtěl strážník řešit přestupek, začali se dohadovat a přetlačovat.

Strážník muže vyzývá, aby zůstal stát na místě. Ten ale neuposlechne a přesouvá se směrem k autu. Tam stojí žena s dítětem v kočárku, která říká, že je jeho partnerka. U ní je druhý policista.

„Muž se po celu dobu choval agresivně, neposlouchal. Strážník ho několikrát vyzval, aby zůstal stát na místě,“ říká mluvčí pražské městské policie Jan Čihák.

„Předpokládejme, že policista chtěl zabránit jeho odchodu, a je to samozřejmě nejjednodušší způsob, že ho drží tímto nenásilným způsobem,“ hodnotí zásah odborník na bezpečnost ze společnosti CROM Consulting Stanislav Kazbunda.

Posily ho zpacifikovaly a naložily do auta

Po chvíli přijíždějí další strážníci. Jeden z nich za asistence dalších tří povalí muže na zem. Čtyři strážníci ho poté zakleknou a spoutají ho. „Přijeli proto, aby ho zpacifikovali, ne aby s ním diskutovali,“ říká Kazbunda.

„Klade odpor, protože mu říkají, co má dělat, a on samozřejmě roztahuje nohy, aby ho nemohli otočit,“ komentuje odborník. „Když někdo neuposlechne výzvu, tak ho prostě můžeme předvést,“ podotýká mluvčí strážníků.

Incidentu přihlížela žena. Křičí, že potřebuje do nemocnice, že je těhotná a že se se svým partnerem pouze nemohla najít, a proto na ni čekal. „Strážníci jí nabízeli jakoukoliv pomoc, i přivolání záchranné služby, ale ona tu pomoc odmítla,“ uvádí Čihák. I tato situace je na záznamu vidět. 

Strážníci poté vzpouzejícího se muže nakládají do služební dodávky, čímž video končí. Podle Stanislava Kazbundy šlo o zbytečný konflikt, protože za špatné parkování by muž dostal jen pokutu v řádu stokorun. Situace tak mohla být vyřešena během pár minut.

Postup byl správný, tvrdí policie i státní zastupitelství

Na strážníky podal zadržený muž trestní oznámení. Policisté i státní zastupitelství ale konstatovali, že postup městské policie byl správný.

Pod videem a na sociálních sítích se po zveřejnění rozběhla dlouhá a vášnivá debata o přiměřenosti zásahu. Někteří lidé ho kritizují, jiní ho naopak považují za adekvátní chování zadrženého muže.