Provoz na D46 u Prostějova zastavila nehoda. Klíčový tah zůstane uzavřený do večera

Nehoda nákladního a dvou osobních aut v úterý kolem 08:00 zastavila provoz na dálnici D46 u Prostějova. Havárie se stala v úseku mezi Držovicemi a Olšany ve směru na Olomouc. Při střetu se zranili tři lidé. Jednoho člověka musel transportovat do nemocnice vrtulník. Dálnice bude v místě nehody uzavřená do večera, doprava je odkloněna na vedlejší silnice, řekl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Policisté dopravu odklánějí na exitu 26 Držovice. „Předpokládaná doba uzavření dálnice ve směru na Olomouc z důvodů odklizení následků dopravní nehody bude trvat až do večerních hodin,“ upřesnil Kořínek.

K nehodě na D46 došlo chvíli poté, co byla doprava na dálnici zprovozněna po ranní havárii motocyklisty, který se naboural u Držovic. 

„Nehoda se stala v místě bez omezení, ale před omezením se tvořily kolony. Řidič kamionu se podle prvotního šetření nevěnoval dostatečně řízení, nestihl dobrzdit před kolonou a narazil do dvou osobních aut. Kamion se převrátil na bok,“ dodal mluvčí. Dva řidiči osobních aut byli podle něj převezeni do prostějovské nemocnice. Se spolujezdkyní jednoho z nich vrtulník odletěl do Fakultní nemocnice v Olomouci.  

V poledne pak D46 v Prostějově uzavřela ve směru na Olomouc další nehoda, tentokráte dvou nákladních vozů. „V tomto úseku byl provoz ve směru na Držovice a Olomouc uzavřen,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

„Při nehodě se střetly dva kamiony. Jeden zůstal napříč silnice, z druhého se vysypal náklad. Při nehodě došlo ke zranění. Hasiči jsou stále na místě, spolupracují s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Dálnice ve směru na Olomouc je stále neprůjezdná,“ uvedla Hacsiková.

Ráno na D46 boural motocyklista i kamion

Ranní nehoda motocyklisty, který havaroval zhruba o kilometr dále v místech, kde je omezený provoz kvůli pracím na silnici, komplikovala dopravu na D46 u Prostějova zhruba od půl šesté. Policisté po nehodě zavedli kyvadlový provoz v jednom jízdním pruhu, kolem 07:00 již byla dálnice plně průjezdná.

Pětatřicetiletý motocyklista při havárii utrpěl lehké zranění, se kterým byl transportován do Fakultní nemocnice v Olomouci. Alkohol u něho policisté vyloučili dechovou zkouškou. Místo bylo na několik minut zcela neprůjezdné. Podle ŘSD se ve směru na Vyškov vytvořila zhruba osmikilometrová kolona a v opačném směru čtyřkilometrová.

V pondělí ráno na stejném místě dálnice D46 u Držovic narazil nákladní automobil do osobního vozidla. Při této nehodě nebyl nikdo zraněn.

„Řidička osobního automobilu musela náhle reagovat na situaci vzniklou v provozu před ní. Na její prudké snížení rychlosti jízdy nestačil zareagovat řidič kamionu jedoucí za ní. Protože při jízdě nedodržel bezpečný rozestup, došlo ke střetu přední části nákladního se zadní částí osobního vozidla,“ doplnil Kořínek.