Klíčový most v Olomouci uzavřou v pondělí. Čekají se dopravní komplikace

Rychlým tempem pokračují práce na protipovodňových opatřeních na řece Moravě v centru Olomouce. To zároveň znamená, že se musí řidiči připravit na dopravní omezení. Od pondělí se totiž pro osobní i nákladní automobily zavírá most v Komenského ulici. Projedou po něm jen autobusy MHD a složky záchranného systému. Pro pěší se pak v červenci otevře v těsném sousedství opravovaného mostu lávka.

Podle mluvčího radnice Michala Folty budou od pondělí posíleny policejní hlídky na křižovatkách a zároveň bude bedlivě sledován vývoj provozu ve městě. Na základě získaných poznatků se upraví i provoz semaforů na křižovatkách.

Pro řidiče bude od pondělí 21. května oficiálně vyznačená objízdná trasa, která vede z ulice Pavlovické přes Divišovu a Hodolanskou na ulici Tovární. Ostatní možnosti průjezdu městem samozřejmě záleží na individuální úvaze a místních znalostech každého řidiče.
Michal Folta
mluvčí olomoucké radnice

Město se na novou situaci v souvislosti s uzavřením mostu připravilo jak vytyčením objízdné trasy, tak stavebními úpravami některých komunikací a dalšími kroky. Olomoucká radnice již upravila povrch komunikací, po kterých povede objízdná trasa či na kterých lze po uzavření mostu očekávat zvýšený provoz.

„Výtluky a jiné menší defekty byly opraveny v ulicích Jeremenkova, Masarykova a také na místní komunikaci uvnitř sídliště Černá cesta. Celkovou rekonstrukcí prošla i dosud málo využívaná komunikace, která propojuje Klášterní Hradisko s ulicí Pasteurova,“ řekl Folta.

Most v Komenského ulici kvůli nedávno zahájené stavbě protipovodňové ochrany čeká demolice. Na jaře zahájená stavba vyjde na zhruba 750 milionů korun. Součástí projektu je vybudování dvou nových mostů. V těsném sousedství zdemolovaného mostu se navíc už letos 1. července otevírá lávka pro pěší. 

Po mostu v Komenského ulici přijde na řadu na jaře 2020 most na Masarykově třídě. Celková doba výstavby protipovodňových opatření v této části Olomouce potrvá 48 měsíců.

Protipovodňová opatření po dokončení ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme padesátiletý příval vody. Celková investice je odhadována na 1,75 miliardy korun. V roce 2013 se podařilo dokončit protipovodňová opatření, díky nimž jsou před záplavami z Moravy lépe chráněni obyvatelé čtvrtí Nové Sady a Nový Svět.

Protipovodňová opatření na Olomoucku (zdroj: ČT24)