Centrum Ostravy přijde o tisíce studentů. Univerzita přesouvá svou ekonomickou fakultu do Poruby

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB–TUO) přesune z centra města svou Ekonomickou fakultu do porubského kampusu univerzity. Rozhodl o tom po dlouhých úvahách rektor Václav Snášel. Ekonomická fakulta by se měla nejen umístěním, ale také zaměřením více propojit s dalšími fakultami VŠB-TUO, řekla její mluvčí Petra Halíková.

„Univerzita měla na výběr dvě varianty. První bylo ponechání Ekonomické fakulty ve stávajících prostorách, které je nutné zrekonstruovat. Původně plánovaná rekonstrukce se táhla již přes deset let, mimo jiné proto, že budova v Sokolské ulici je historicky chráněná. Její rekonstrukce by také znamenala dočasné přesídlení 3000 studentů a zaměstnanců fakulty do náhradních prostor,“ připomněla Halíková.

Základním cílem řešení dislokace Ekonomické fakulty je nejenom zachování, ale i její rozvoj. Ekonomickou fakultu považuji za významnou součást naší univerzity a jako takovou ji chci trvale podporovat.
Václav Snášel
rektor VŠB–TUO

Druhou variantou bylo právě přesídlení do budovy v porubském kampusu. Fakulta by tak měla sídlit v budově laboratoří, s jejichž přestavbou se počítá, ve Studentské ulici. Fakulta by ve zcela přestavěné budově mohla začít fungovat v roce 2022.

Rektor své rozhodnutí ve čtvrtek oznámil zaměstnancům fakulty. Další rozvoj fakulty vidí v co možná nejužší spolupráci s ostatními fakultami, a to jak při rozvoji nových studijních programů, tak i na poli vědy a výzkumu.

Téma budoucnosti Ekonomické fakulty před několika týdny názorově rozdělilo například ostravského primátora Tomáše Macuru a moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka, tedy dva politiky hnutí ANO „Zatímco primátor si přeje, aby škola zůstala v centru – mimo jiné proto, že více než tři tisíce studentů přispívají ke zdejšímu společenskému životu – tak hejtman je spíše pro stěhování do Poruby,“ uvedla k tomu redaktorka České televize Markéta Radová.

Preferujeme, aby EF zůstala v centru města, protože bereme studenty a studentský život za jeden z významných městotvorných prvků.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Porubskému kampusu je více než půlstoletí

Kampus Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB–TUO) se v ostravské městské části Poruba začal budovat před více než 50 lety. Rozsáhlý vysokoškolský areál se stále rozrůstá. Například mezi lety 2012 až 2014 v něm vznikly budovy za zhruba 1,5 miliardy korun.

Areál, který v době své výstavby patřil k nejmodernějším vysokoškolským zázemím v zemi, nabízí kromě výuky i ubytování, stravování, sportovní a kulturní vyžití a řadu dalších služeb. Jeho součástí jsou koleje s kapacitou 3500 míst. Kampus využívá zhruba 11 000 studentů.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava píše více než 165 let dlouhou tradici, má sedm fakult a podílí se na mnoha významných projektech v oblasti výzkumu a vývoje. Svého maxima dosáhl počet jejích studentů v akademickém roce 2009/2010. Univerzitu tehdy navštěvovalo 24 058 studentů. V loňském akademickém roce jich bylo přibližně o 9000 méně.

Ekonomická fakulta má zhruba 3000 studentů. Budova v centru města je majetkem univerzity, která se nyní bude rozhodovat, jak s ní v budoucnu naloží.