Žalobce zastavil stíhání muže obviněného z vražd žen a dítěte v Lázních Bělohrad. Byl nepříčetný

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové zastavilo trestní stíhání muže obviněného z vražd dvou žen a dítěte v rodinném domě v Lázních Bělohrad. Důvodem je jeho nepříčetnost v době spáchání činu. „Až soud nařídí detenci, bude do ní přemístěn,“ řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Po propuštění z vazby by měl být muž umístěn v psychiatrickém zařízení a poté s největší pravděpodobností v detenčním zařízení v Brně. „Trestní řízení bylo zastaveno pro nepříčetnost na základě znaleckého posudku z oboru psychiatrie a psychologie. Byl uznán nepříčetným z důvodu psychického onemocnění. Více k tomu nemohu říci,“ řekla Faltusová.

Policisté vyjížděli do rodinného domu v Lázních Bělohrad loni v srpnu. Našli v něm těla dvou žen ve věku 57 a 29 let a dvouletého dítěte. Na místě zatkli partnera mladší z žen, který byl pod vlivem drog.

Obviněný muž byl krátce po zadržení umístěn do vazební věznice, kde se choval agresivně. Při výslechu poničil dvě cely. Policisté tehdy přivolali záchranáře, kteří mu podali utišující léky a převezli ho k psychiatrickému vyšetření.

Podle krajských kriminalistů byl případ trojnásobné vraždy z poloviny srpna nejhorším násilným zločinem loňského roku. Podobné se ale v posledních letech v Česku staly. Soudy řešily například trojnásobnou vraždu v Mukařově u Prahy ze srpna 2011, za kterou si Michael Galez odpykává doživotní trest. Útočník vraždil ze msty a žárlivosti, protože se s ním rozešla přítelkyně a našla si jiného muže. Oběti trojnásobné vraždy byly z rodiny jejího nového partnera.

Doživotní trest si odpykává také Michal Semanský, který od září 2009 do ledna 2012 zavraždil na Rychnovsku a Šumpersku tři seniory. Muž se k usmrcení důchodců přiznal, k činům ho prý dovedly finanční problémy.