Poblíž centra Olomouce vzniká nová čtvrť. Na 200 bytů už má nové majitele

Nedaleko centra Olomouce se staví stovky bytů (zdroj: ČT24)

Více než dvě stě bytů vznikne do konce příštího roku ve dvou etapách v areálu bývalých sladoven a mrazíren nedaleko centra Olomouce. I když byty ještě nejsou dokončené, většina z nich už je prodaná. A staví se i na dalších místech města. Podle analytiků však již cena za metr čtvereční naráží na hranici toho, co budou ještě zájemci ochotni platit.

Náklady na úvodní dvě etapy projektu Nová sladovna přesáhnou 400 milionů korun. Developer Link City Centrum NS podle projektového manažera Jiřího Ratajského plánuje, že na místě vybuduje ještě třetí část nové čtvrti s dalšími stovkami bytů.

Součástí projektu je v prvních dvou etapách také šest obchodních jednotek. V nové městské čtvrti mají fungovat například ordinace, lékárna, optika, drogerie či prodejna potravin.

Nejlevnější malé byty stojí 1,4 milionu korun a větší bytové jednotky přijdou na 2,7 milionu. Cena zatím nejdražšího bytu činila 4,1 milionu korun.

V průměru se cena pohybuje kolem 50 000 korun za metr čtvereční.
Jiří Ratajský
projektový manažer, Link City Centrum NS

V Olomouci se nyní staví či připravuje několik dalších bytových projektů. Firmy budují byty v městské části Slavonín a další vznikají v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci. Nový impulz dá bytové výstavbě v kraji projekt společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce připravuje plochu pro stavbu více než 300 bytů.

Více než dvě stě bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. Bytové domy budou součástí nové městské čtvrti Šantovka, v níž už vzniklo stejnojmenné nákupní centrum. V Olomouci-Neředíně je připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Ceny narážejí na strop

Ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar uvedl, že na olomoucký trh přijde v relativně krátké době několik developerských projektů, které čítají tisíce bytů. Developeři při nabídce nových bytů podle něj už budou kvůli konkurenčnímu boji narážet na cenový strop. 

Ať je poptávka po bytech v Olomouci jakkoliv vysoká, dle mého názoru nedokáže absorbovat tisícovky bytů. Jinými slovy, tolik bytů při aktuálním cenovém růstu není možné prodat. Minimálně ne za stále rostoucí ceny, které už přesáhly hranici 40 000 korun za metr čtvereční.
Petr Korytar
ředitel Hanácké realitní kanceláře

Nové byty kupují podle Ratajského hlavně mladé rodiny či samostatně žijící lidé, kteří v Olomouci chtějí trvale bydlet. Mezi zájemci jsou však i klienti, kteří nákup chápou jako investici a hodlají nemovitosti pronajímat. 

Bytová výstavba v Olomouckém kraji loni podle Českého statistického úřadu rostla nejrychlejším tempem v zemi. V regionu byla zahájena stavba 2413 bytů, jejichž počet byl ve srovnání s rokem 2016 o 74 procent vyšší.