V Moravskoslezském kraji se návštěvníkům otevřelo 33 kostelů. Zavítat mohou i do české „Pisy“

Otevřené chrámy (zdroj: ČT24)

Zavítat do 33 sakrálních památek i mimo bohoslužby mohou od května až do konce října lidé v Moravskoslezském kraji. Projekt Otevřené chrámy se v regionu spustil loni a setkal se s velkým ohlasem. Návštěvníkům se na všech místech věnuje vyškolený průvodce a vstup je bezplatný.

Letos se do projektu nově zapojila například česká „Pisa“, tedy šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech. Naklánět se začal kvůli těžbě uhlí. Přibudou třeba i tři kostelní věže, a to sv. Martina v Krnově na Bruntálsku, sv. Hedviky v Opavě a sv. Jana Křtitele ve Frýdku-Místku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do akce investoval kraj

Podle mluvčí krajského úřadu Nikoly Birklenové Ostravsko-opavské diecézi kraj na projekt přispěl 1,3 milionu korun. Do kostelů a na poutní místa loni zavítalo přes 130 tisíc návštěvníků, zapojeno tehdy bylo 29 svatostánků.

Snažíme se upozorňovat na krásná duchovní místa v Moravskoslezském kraji. Tento projekt si podporu rozhodně zaslouží a věřím, že do regionu naláká hosty i z ostatních koutů republiky. Počet zpřístupněných památek se zvyšuje a v rámci projektu Otevřené chrámy budou některé kostely otevřené i ve všední dny, nejen o víkendu.
Lukáš Curylo
náměstek moravskoslezského hejtmana

Ze 33 zpřístupněných památek jsou tři kostely evangelické: evangelický Kristův kostel v Ostravě, evangelický kostel v Orlové na Karvinsku a evangelický kostel v Suchdole nad Odrou na Novojičínsku.

Z katolických kostelů se veřejnosti otevřely například kostel Panny Marie Sedmibolestné na vrchu Cvilín u Krnova, kostel svatého Maxmiliána v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, kostel svatého Jana Nepomuckého ve Štramberku na Novojičínsku nebo kostelík na beskydské Prašivé. Aktuální informace a otevírací doby jednotlivých kostelů je možné sledovat zde

Ve druhé polovině května, přesněji 25. 5., se v celém Česku uskuteční již tradiční Noc kostelů. V ostravsko-opavské diecézi se jich do akce zapojí přes 140. Je to mírně více než loni. Programy pro návštěvníky zajistí tisícovka dobrovolníků, řekl projektový manažer biskupství Miroslav Přikryl.