Na zimním stadionu v Příbrami unikl čpavek, šest lidí skončilo v nemocnici

Na příbramském zimním stadionu ve středu ráno kvůli poruše unikl nebezpečný čpavek. Kromě stadionu policisté evakuovali i sousední aquapark. Dopoledne záchranáři na místě ošetřili dva lidi, odpoledne však do nemocnice odvezli šest lidí z budovy vedle zimního stadionu s příznaky intoxikace čpavkem.

„Šest osob si stěžovalo na zhoršené dýchání a slzící oči. Po vyšetření byly transportovány do příbramské nemocnice,“ řekla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Hasiči původně uváděli, že se jim před 11. hodinou podařilo plně zabránit dalšímu úniku čpavku. Nyní podle svého mluvčího Jaroslava Gabriela řeší, jak se mohl čpavek dostat do vedlejší budovy. 

Čpavek unikl kolem osmé hodiny ráno, když se ve strojovně zimního stadionu porouchal ventil jednoho z čerpadel. Strojovna zůstává podle mluvčího hasičů plná nebezpečné látky, viditelnost v ní je téměř nulová. Problém je i vysoce koncentrovaná čpavková voda ve strojovně.

„Provozovatel areálu zajistil specializovanou firmu, která přijede s cisternou a vodu odčerpá. Hasiči budou u odčerpávání asistovat, například zavedou sací vedení do místnosti, kde je stále vysoká koncentrace čpavku vyžadující přítomnost dýchacího přístroje,“ řekl v poledne Gabriel.

Zásah potrvá nejméně do večera

Ještě ve čtyři odpoledne odčerpávání kontaminované vody stále nezačalo. Náročný zásah podle mluvčího potrvá nejméně do večera. Odčerpání vody komplikuje vzdálenost strojovny od místa, kam může zajet těžká technika. Sací vedení se bude muset táhnout zhruba 25 metrů.

Hasiči ráno vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. Kolem 11. hodiny jej snížili na první. Zkrápěli okolí, aby zabránili rozšíření případného čpavkového mraku. Podle dřívějších Gabrielových vyjádření nešlo o masivní únik látky, a nebylo tedy nutné evakuovat obyvatele okolních bytových domů. Přímo z areálu ale policie evakuovala 27 lidí. Na místo dorazila chemická laboratoř hasičů, která zjišťovala koncentraci čpavku v areálu i okolí.

V bazénu byla kvůli úniku čpavku přerušena plavecká výuka dětí. Přímo u zdroje úniku podle Gabriela nikdo nebyl. Město řešilo únik čpavku ze stadionu už v minulosti, ledová plocha byla poté opravována. 

Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.