Hasiči dostali požár v Hostivaři pod kontrolu. Podle policie způsobil škodu 45 milionů korun

Události: Hasiči zlikvidovali požár haly v Hostivaři (zdroj: ČT24)

Hasiči v pražské Hostivaři dohašují zbývající ohniska po požáru haly. V jednu hodinu po půlnoci dostali oheň pod kontrolu a zamezili tak dalšímu šíření požáru. Pražští hasiči to uvedli na Twitteru. Velitel zásahu také zrušil zákaz otevírání oken a vycházení. Požár vypukl v úterý kolem 13:00, v objektu vybuchly tlakové lahve. V hale byl nejspíš uskladněn molitan nebo pneumatiky. Příčina požáru zatím není známá, ve středu na místo nastoupí kriminalisté a policejní vyšetřovatel. Podle policie způsobil požár škodu 45 milionů korun, případ vyšetřuje jako ohrožení z nedbalosti.

Během noci byly na místě redukovány hasičské jednotky. Ve středu ráno napsali hasiči na Twitter, že dohašují skrytá ohniska. „Bylo tady velké množství materiálu. Musíme to opravdu pečlivě rozebrat, aby nedošlo k rozhoření,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle něho na místě pak zůstane jedna jednotka v záloze. Místo podle něj stále zůstane uzavřeno kvůli vyšetřování.

„Jakmile to situace dovolí a hasiči předají požářiště policii, vyrazí na místo vyšetřovatelé, kteří budou v součinnosti s hasiči, kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a dalšími odborníky provádět ohledání místa požáru a odborná znalecká zkoumání. Ta jsou zcela zásadní pro stanovení jednotlivých vyšetřovacích verzí a objasnění příčiny požáru,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Celkem u požáru zasahovalo 44 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Průběžně se u požáru vystřídalo bezmála 200 hasičů. Jednoho vyčerpaného dobrovolného hasiče odvezla záchranná služba do nemocnice.

Kvůli uzavírkám v okolí požáru ráno kolabovala doprava

Kvůli požáru haly uzavřela policie přilehlou ulici U Továren. Ve středu ráno pak Pražská integrovaná doprava upozornila na svém Twitteru, že vlivem dopravních omezení v Hostivaři kolabovala doprava na ulici Kutnohorské, zpoždění se protáhlo na víc než 30 minut.

Pro informace o aktuálních uzavírkách a omezeních policie podle předchozích informací hasičů zřídila speciální telefonní linku. Zoulová ČTK ale sdělila, že žádná taková linka zřízena nebyla a původně zveřejněné telefonní číslo není určeno pro informování veřejnosti.

Hasiči vyhlásili čtvrtý stupeň poplachu

V kouři hasiči v úterý zjistili jedovaté zplodiny a vyhlásili nejvyšší možný, čtvrtý stupeň poplachu. Pomocí sirén varovali, aby lidé kvůli zplodinám v kouři v okolí jednoho kilometru neotevírali okna a nevycházeli ven.

Ve středu ráno pak zrušil velitel zásahu zákaz větrání a vycházení, uvedli hasiči na Twitteru.

„Laik může vidět černý kouř, ale ten kouř obsahuje široké spektrum škodlivých látek,“ konstatoval mluvčí HZS hl. m. Prahy Martin Kavka.  „Nyní se situace zlepšila, ale i pára nese některé ty škodliviny.“

Čtvrtý neboli zvláštní stupeň požárního poplachu se vyhlašuje v případech, v nichž oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území větší než jeden kilometr čtvereční. Vyhlášen je také ve chvíli, kdy musejí být využity síly a prostředky z jiných krajů nebo je nutné místo zásahu rozdělit na sektory a úseky.

S hašením kvůli nedostatku vody v hydrantech pomáhal policejní vrtulník. Kvůli nedostatku vody Pražské vodovody a kanalizace zvýšily tlak v potrubí.

Kouř z ohně byl vidět na kilometry daleko. Hasiči zasahovali z výškové techniky, s hašením jim pomáhal také dálkově ovládaný robot. V úterý večer požár začal ohrožovat blízkou truhlárnu.

Podle Kavky si halu v ulici U Továren pronajímalo několik firem, podle Registru ekonomických subjektů má na této adrese sídlo deset firem. Areál se má na konci června bourat a stavět nový, jeho majitel proto nedávno vypověděl všem nájemníkům smlouvy.