Ať je dálnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem zdarma, žádají lidé z obcí zaplavených auty

Přetížené obecní cesty (zdroj: ČT24)

Starostové Žabně, Paskova a Sviadnova požadují po ministerstvu dopravy, aby zrušilo zpoplatnění dálničního úseku mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Tisíce aut denně se podle tamních starostů vyhýbají placenému úseku a významně zatěžují místní dopravu.

Poslední sčítání dopravy po jedné z obecních silnic, které řidiči využívají jako objízdnou trasu, ukázalo, že denně po ní projede více než 10 tisíc aut. Podle starosty Žabně Davida Hejneše (nezávislý) je situace nejhorší na začátku víkendu, kdy lidé míří do Beskyd.

„Dochází zde k obrovskému paradoxu,“ řekl s tím, že v regionu dálniční síť nezlepšuje dopravní obslužnost. „Měla by být obchvatem, objezdem pro tranzitující auta. Ale tady je tomu úplně jinak,“ dodal.

Žádostí o další vyjmutí ze zpoplatnění máme víc. Kromě D56 také D11. Všemi žádostmi se zabýváme a budeme je řešit v souvislosti s novou vyhláškou, která má vyjít na podzim.
Zdeněk Neusar
mluvčí ministerstva dopravy

Patnáct set korun ročně za dálniční známku totiž  někteří řidiči v úseku Ostrava a Frýdek-Místek platit nechtějí. A jezdí proto po staré silnici. „V Žabni, Paskově, ale i Ostravě-Hrabové počty projíždějících aut rok od roku narůstají,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei.

Tisíce vozů nepředstavují jen bezpečnostní komplikace pro obce, jimiž jejich řidiči projíždějí. Nadměrná doprava navíc zhoršuje kvalitu ovzduší. „Snažíme se snižovat imise u topenišť. Velký problém je ale u imisí z dopravy,“ doplnil David Hejneš.

Zpoplatněná dálnice
Zdroj: ČT24

Možná dojde na protesty a blokace

Pokud ministerstvo dopravy starosty obcí nevyslyší a dálniční poplatek nezruší, komunální politici jsou připraveni protestovat. Mohlo by dojít například k blokování silnice na vybraných přechodech.

V letošním roce již ministerstvo dopravy zrušilo poplatky například na dálnici mezi Chebem a Karlovými Vary anebo také na silnici z Olomouce do Hněvotína. „Letos jsme vyjmuli 41 kilometrů. Dohromady za poslední tři roky jde o 186 kilometrů cest,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.