V „kraji syrečků“ čekají na turisty nové atrakce. Přibyly rozhledny, chytrý hotel, jezdí i Ološlap

Nový pavilon s africkými zvířaty či výběh s vlky v olomoucké zoo, chytrý hotel nebo opravenou rozhlednu na Velkém Kosíři mohou v létě navštívit turisté v Olomouckém kraji. V posledních letech se kraj těší rostoucímu zájmu návštěvníků z Česka i zahraničí.

Letos v létě zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce rozšíří safari o výběh s bílými vlky, a zařadí se tak mezi několik málo zoologických zahrad na světě, které tento nevšední zážitek návštěvníkům nabízí. Návštěvníci budou moci zavítat také do nového pavilonu Kalahari v centrální části zoo, který byl dokončen na začátku letošního roku a je zaměřen na africkou faunu.

Vypouštění majestátních oryxů jihoafrických ze zimoviště každoročně v olomoucké zoo považují za jakési neoficiální zahájení zdejší hlavní turistické sezony. Tyto teplomilné antilopy tráví zimu ve stáji v individuálních boxech. Začátkem roku jejich samice porodí mláďata. Ve výběhu následují své matky a rychle si zvykají na nový volný prostor. V ohradách pak podle zoologů následně ještě nějakou dobu probíhají ritualizované souboje dospělých, které slouží k sestavení hierarchického žebříčku.

Když nemůže člověk, pomůže elektřina

Novinky pro letošní sezonu chystá také provozovatel netradičního turistického vozítka Ološlap, které už několik let brázdí ulice Olomouce. Vůz je poháněn silou lidských nohou a v záloze má malý elektromotor. „Během poznávacích jízd historickým centrem návštěvníci budou moci poznat Olomouc z jiné perspektivy a odhalíme jim i tajná zákoutí města,“ řekl provozovatel Ološlapu Šimon Pelikán.

Ološlap se oproti předchozím rokům více zaměří na historické jízdy. Přes zimu jsme vylepšili jeho motorek tak, aby se jízdy staly dostupné pro co nejširší skupinu obyvatelstva od mladistvých po seniory.
Šimon Pelikán
provozovatel Ološlapu

Ološlap také rozšíří nabídku soukromých jízd například o varianty Tour de beer či Exkluziv. „Účastníci se krom samotné prodloužené jízdy Olomoucí zastaví na ochutnávkách místních specialit jak z pohledu gastronomie, tak destilátů a piv,“ poodhalil novinky v nabídce Pelikán.

Velký Kosíř poskytne krásný výhled

Po více než roční pauze se v létě otevře rozhledna Velký Kosíř u Slatinek na Prostějovsku. Předsedkyně mikroregionu Kosířsko a starostka Těšetic na Olomoucku Hana Rozsypalová řekla, že dělníci rozhlednu opravují a zprovozněna by měla být 1. června.

Rozhledna na Velkém Kosíři byla otevřena v létě 2013 a ihned se stala oblíbeným turistickým cílem. Loni v únoru ale byla uzavřena kvůli zjištěným závadám v konstrukci schodiště. Stavební firma, která rozhlednu postavila, nyní podle Rozsypalové na vlastní náklady instaluje podpěru dřevěného schodiště, které se točí kolem konstrukce.

Další dominanta vzniká u obce Repechy na Prostějovsku. Rozhledna Kopaninka, jejíž konstrukce sahá do výšky 22 metrů, má otevírat své brány v květnu. „Rozhledna Kopaninka se stane rozhodně novou a důstojnou dominantou zdejšího kraje,“ uvedli členové spolku Repechy Crew, který ji staví.

K ubytování stačí smartphone

V Olomouci byl nedávno poblíž vlakového nádraží otevřen unikátní hotel Nezvalova Archa, jehož provoz je založený na moderních technologiích. Například dveře se místo klasických klíčů otevírají pomocí chytrých telefonů, do kterých byl po objednávce ubytování nahrán speciální kód.

„Hostům stačí pouze vlastní chytrý telefon, aby se dostali do hotelu a svého pokoje nebo se obsloužili v baru či společné kuchyni,“ uvedlo vedení hotelu.

Nezvalova Archa
Zdroj: www.nezvalovaarcha.cz

Počet nocujících turistů v Olomouckém kraji se loni zvýšil meziročně o 9,6 procenta na 657 505. Nocí strávených turisty v kraji také přibylo, a to o 5,2 procenta na 2,03 milionu.