V Úholičkách u Prahy hořela hala na recyklaci odpadu. Jeden hasič se zranil

U Prahy hoří hala na recyklaci odpadu (zdroj: ČT24)

V Úholičkách u Prahy v pondělí hořela hala na recyklaci odpadů o rozměrech zhruba 100 krát 50 metrů. Oheň se rozšířil i před halu a krátce ohrožoval vedlejší stavbu, kde jsou uskladněné pohonné hmoty. Před 16:00 se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu. Ve 20:00 už zlikvidovali i plamenné hoření a hledali skrytá ohniska. Jeden hasič si při zásahu poranil koleno.

Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, který později zvýšili na třetí stupeň ze čtyř. V hale hořely nadrcené papíry a plasty a také uskladněný materiál před halou. Podle starostky Úholiček Terezie Kořínkové místním nehrozilo nebezpečí.

Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči podle Svobody především kvůli nedostatku vody způsobeném nedostatečnou kapacitou hydrantové sítě v areálu. Vodu kvůli tomu museli k místu zásahu dovážet, a to kyvadlově, protože příjezdová cesta byla příliš úzká. Díky včasnému zásahu se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na vedlejší halu, kde jsou uskladněné pohonné hmoty. 

„Požár již je pod kontrolou, hala s uskladněnými pohonnými hmotami je mimo ohrožení,“ řekl po 16:00 mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Do rána zůstanou na místě asi dvě jednotky hasičů, které budou monitorovat, zda se oheň znovu nerozhoří. Pokud bude vše v pořádku, předají objekt v úterý ráno majiteli.

Minulý týden hořelo v dalším areálu firmy na Ostravsku

Podle Kristiny Jakubcové, mluvčí firmy FCC vlastnící halu, hořela třídicí linka na zpracování odpadu a technologie, která z odpadu vyrábí tuhé alternativní palivo. Minulý týden hořelo i v dalším areálu firmy ve Vratimově na Ostravsku. Škoda způsobená požárem ve Vratimově byla odhadována na půl milionu korun.

„Ve Vratimově shořely druhotné suroviny, zatímco tady hoří třídicí linka, čili škoda bude rozhodně vyšší,“ uvedla Jakubcová. Podle ní se stihli všichni zaměstnanci včas evakuovat. Zda spolu oba požáry souvisí, nechtěla mluvčí komentovat, odkázala pouze na to, že příčina požáru ve Vratimově se vyšetřuje a vyšetřovat se bude i dnešní požár v Úholičkách.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Čtvrtý je nejzávažnější, bývá vyhlašován v případech, kdy oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční.