Vietnamci si odsedí osm let za mřížemi. Kvůli marihuaně poškodili pronajatý dům

Gang před soudem (zdroj: ČT24)

Tři Vietnamci ve věku od 28 do 31 let, kteří byli obžalováni z pěstování a distribuce marihuany, v pondělí odešli od Krajského soudu v Ostravě s osmiletými tresty vězení. Čtvrtý, třicetiletý Vietnamec, jenž podle soudu celou skupinu řídil, byl souzen jako uprchlý a dostal 9,5 roku vězení.

Všichni byli navíc na pět let vyhoštěni z Česka a musí také společně zaplatit 438 tisíc korun za načerno odebranou elektřinu. Čtyřiadvacetiletou Slovenku, která je manželkou jednoho z odsouzených, soud potrestal pětiletou podmínkou.

Jeden z obžalovaných se na místě odvolal, za uprchlého odsouzeného podal odvolání obhájce. Ostatní obvinění i státní zástupkyně si pro případné odvolání ponechali lhůtu.

Podle obžaloby se dopustili nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, krádeže a trestného činu poškození cizí věci.
Lucie Olšarová
mluvčí ostravského krajského soudu

Poničili zapůjčený dům

Všichni byli souzeni jako členové organizované skupiny. Podle obžaloby si předloni v březnu pronajali rodinný domek v Dolní Lutyni na Karvinsku. Vnitřek upravili a vybudovali tam pěstírnu, při nepovolených stavebních pracích přitom způsobili škodu za více než 64 tisíc korun. Až do svého zatčení v lednu 2017 tam pěstovali marihuanu, kterou dál prodávali.

Ve dvou cyklech podle soudu obžalovaní vypěstovali, usušili a rozprodali více než 23 kilogramů marihuany. Před třetí sklizní zasáhla policie. Za prodej drogy získali obžalovaní nejméně 1,4 milionu korun. Kdyby prodali i marihuanu, kterou v domě zajistili policisté, přišli by si na více než 1,9 milionu.

Majitelé domu způsobenou škodu odhadli na bezmála 500 tisíc korun. Podle soudu se ale nepodařilo prokázat, co z toho skutečně způsobily nepovolené stavební úpravy. Uznaných více než 64 tisíc korun se tak týká jen poškozených omítek či podhledů.

Soudkyně Šárka Skalská řekla, že zjistit, jak se kdo z obžalovaných na činnosti skupiny podílel, jak měli rozdělené úkoly, ale také to, kolikrát se jim povedlo vypěstované rostliny sklidit, se podařilo jen díky obžalované Slovence. O věrohodnosti její výpovědi soud neměl žádné pochybnosti. Soud jí proto výjimečně snížil trest pod spodní hranici trestní sazby.

Všem obžalovaným hrozilo až 12 let vězení. Tři dostali tresty na samé spodní hranici, o rok a půl více dostal hlavní organizátor. Podle soudu činnost skupiny řídil a dohlížel na ni spolu s dalšími dvěma nezjištěnými lidmi z Prahy.