Psi se učí vyčenichat rakovinu. Někteří mají i 90procentní úspěšnost

Psi vycítí rakovinu (zdroj: ČT24)

Mohou psi pomoci s odhalováním rakoviny? Výzkumníci v Kopřivnici, kteří je trénují v odhalování některých druhů této nemoci, jsou o tom přesvědčeni. Průběžné výsledky dokazují, že psi umějí vyčenichat infikovaný vzorek už v prvopočátku nemoci, tedy ještě dřív, než to dokážou přístroje.

„Metoda už se využívá například v USA, v Anglii nebo Francii. Možnost včasné diagnostiky vítají i někteří lékaři. Pacientům by mohla zvýšit pravděpodobnost vyléčení,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Například psovod Jaromír Šustek s dlouhosrstým německým ovčákem Idarem jezdí do Kopřivnice trénovat jednou týdně. Zvíře pak musí mezi vzorky rozpoznat ten, který obsahuje rakovinotvorné buňky. Podobně v Kopřivnici trénuje vyhledávání rakoviny i dalších 14 psů různých ras.

Diagnostickou metodu začali před několika lety rozvíjet Petra Matulová a Spiros Tavandzis, spoluzakladatelé spolku České centrum signálních zvířat. Podle jejich teorie pach nádoru přechází do krve, odkud se dostávají do séra i plazmy. S tou potom výzkumníci a kynologové pracují.

  • Krevní plazma je tekutou složkou krve a má v těle funkci přepravce živin, jako jsou soli, tuky, stopové prvky a vitaminy. Má jantarově nažloutlou barvu. Zdravý člověk jí má v těle 3 až 3,5 litru. Po odběru se obnoví do 48 hodin.
  • Plazmu nelze uměle vyrobit a existuje mnoho nemocí, které se dají léčit pouze díky lékům z krevní plazmy. Například albumin se používá při vážných zraněních, popáleninách nebo po chemoterapii, imunoglobuliny pomáhají pacientům se ztrátou imunity nebo rakovinou, faktory srážlivosti jsou důležité pro život hemofiliků.

Hledají pach rakoviny vaječníků a plic

V současné době se výzkumníci zaměřují na vyhledávání rakoviny plic a vaječníků. Kompletní výcvik psa pro vyhledání rakoviny trvá zhruba rok a půl. A například fenka slovenského čuvače Killi má v kopřivnických testech více než 90% úspěšnost.

Každá metoda, byť je neověřená a vypadá fantaskně, tedy že bychom mohli využít psů například k vyhledávání rakoviny, může mít větší citlivost k vyhledávání časných stádií nemocí.
Jaromír Roubec
primář plicního oddělení, Vítkovická nemocnice

Zakladatelé centra dosud financovali projekt ze svých peněz. „Momentálně jsme vyhráli dotaci z Moravskoslezského kraje. Ten nás podpoří, také nás podporuje město,“ dodala Petra Matulová.

Do budoucna chtějí výzkumníci metodu certifikovat a rovněž rozšířit počet vyhledávaných nemocí. Jedná se mimo jiné o rakovinu prostaty a Alzheimerovu nemoc.