Jihlavská záchytka letos skončí. Kraj plánuje novou v areálu nemocnice

Na konci října ukončí svůj provoz jediná protialkoholní záchytná stanice na Vysočině. Spravují ji Služby města Jihlavy, ale kvůli zpřísnění podmínek pro fungování zařízení už v tom nechtějí pokračovat. Kraj plánuje stavbu nové záchytky v nemocnici.

Jihlavské Služby města vypověděly kraji smlouvu ke konci letošního října s tím, že firma už se nebude ucházet o provozování záchytky ani v původním, ani v novém prostoru. „Důvodem jsou požadavky na změny u záchytek, včetně technických podmínek, zvýšení mezd lékařům a střednímu zdravotnickému personálu a nutnosti posílit jeho počty,“ uvedl mluvčí podniku Martin Málek.

Na dvanáctilůžkové záchytce loni přenocovalo 1062 lidí. Zařízení se nachází blízko nemocnice, ale v prostorách pronajatých od Zdravotního ústavu. Nájemní smlouva končí v pololetí. Kraj se ji pokusí do konce roku prodloužit, aby stihl postavit novou stanici. Tu plánuje zřídit v areálu nemocnice v prostorách tvořených obytnými kontejnery.

„Počítáme s tím, že to bude dělat naše příspěvková organizace,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný k zajištění provozu od listopadu. Doplnil, že ředitel jihlavské nemocnice už má za úkol zabývat se převzetím záchytné stanice.

Podmínky pro provoz záchytek zpřísňuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. První otazníky kolem fungování záchytky v Jihlavě se objevily loni na podzim, když kraj dostal od jejího provozovatele první výpověď. V lednu ji vzaly služby města zpět na základě dohody, že jí kraj zvýší dosavadní pětimilionový roční příspěvek o deset procent.

V Jihlavě je jediná záchytná stanice Vysočiny. V případě úplného ukončení jejího provozu by se cesta do velkých měst sousedních krajů minimálně zdvojnásobila, a tím pádem také výrazně prodražila.

obrázek
Zdroj: ČT24