Torza zničených aut hyzdí ulice Brna. Problém město trápí desítky let, zákon však termín „vrak“ nezná

Městští strážníci každý rok prověřují v brněnských ulicích zhruba tři stovky nepojízdných aut. Mnohdy mají vypuštěné pneumatiky, propadlou technickou nebo jim chybí registrační značka. Vozidlo sice nahlásí úřadům, případně majiteli, aby vrak z komunikace odstranil. Některá auta ale v ulicích zůstávají. Problém je v tom, že zákon přesně neříká, co je to vrak.

Vraky hyzdí Brno už desítky let. Objevují se na parkovištích u velkých sídlišť, kde je menší pravděpodobnost, že si nepojízdného auta někdo všimne. Před dvěma lety řešili jen v ulici Úvoz strážníci sedm případů. Renault na Obilním trhu má deset let propadlou technickou a stále zabírá parkovací místo ostatním.

„Stává se, že vraky v ulicích zůstávají, přestože všechny organizace, které jsou v celém procesu zainteresovány, se snaží, aby k tomu docházelo co nejméně. Není tak úplně jednoduché rozhodnout o jeho sešrotování,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Vraky aut trápily Brno už v roce 1965
Zdroj: ČT24

Problém je totiž v definici, co je a co není vrak. Zákon o pozemních komunikacích uvádí, že je zakázáno odstavovat vozidlo, které je k provozu zjevně technicky nezpůsobilé. Co znamená slovo zjevně, ale nespecifikuje. „Strážníci vždycky na místě posuzují, jestli se jedná o vozidlo, které by známky vraku splňovalo. Například že má propadlou technickou anebo nemá registrační značky vůbec,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Pavel Šoba.

Od začátku roku strážníci v Brně prověřili přes čtyřicet potenciálních vraků. Odstranit se podaří zřejmě jen zlomek, po nahlášení totiž začíná kolotoč lustrování a mnohdy obtížné domluvy.