Siemens otevřel halu v Bruntálu sužovaném nezaměstnaností. Práci dá dalším pěti desítkám lidí

Firma Siemens otevřela v Bruntálu halu svého závodu OEZ, který se věnuje výrobě nízkonapěťových jisticích přístrojů. Ve společnosti nyní pracuje 50 zaměstnanců, do konce roku chce firma jejich počet zvýšit na 100.

Zástupci OEZ proto hledají pracovníky od dělnických profesí po technické specialisty a pracovníky v logistice či administrativě. Za Siemens to potvrdila Barbora Kopečná Machová. 

Firma podle ní díky tomuto kroku výrazně posílí své výrobní kapacity a zvýší produktivitu i v závodě v Letohradě na Orlickoústecku. „V letech 2017–2024 Siemens v České republice investuje sedm miliard korun. Rozšíření závodu OEZ do Bruntálu a nárůst jeho kapacity je součástí tohoto programu, který dále posiluje úlohu České republiky v rámci koncernu Siemens,“ dodal generální ředitel Siemensu v Česku Eduard Palíšek.

V nově otevřené výrobní hale se vyrábějí komponenty, konkrétně pólové kazety a spínací mechanismy, pro spínací jističe 3VA, které se uplatňují zejména v náročných průmyslových aplikacích.
Barbora Kopečná Machová
zástupkyně společnosti Siemens

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice, kde má téměř 11 000 zaměstnanců. Má sedm výrobních závodů, výzkumná centra v Praze, Brně a Ostravě a dvě globální centra pro sdílené služby.

V okrese nemá práci 4510 lidí

V okrese Bruntál bylo v únoru 4510 nezaměstnaných, v březnu se jejich počet snížil na 4334 osob. Podíl nezaměstnaných v okrese v březnu klesl o 0,2 procentního bodu na 6,6 procenta.

V celém Moravskoslezském kraji bylo v březnu 5,4 procenta nezaměstnaných. Kraj tak nadále zůstává regionem s největší nezaměstnaností v zemi. Práci na konci měsíce nemělo v kraji 46 563 lidí, o 1949 méně než na konci února. Oproti konci března 2017 byl jejich podíl nižší o 1,6 procentního bodu a počet o 14 425. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v březnu 2018
Zdroj: MPSV

Nezaměstnanost v celém Česku v březnu klesla o 0,2 procentního bodu na 3,5 procenta. Pokles se týkal všech okresů v zemi. Úřady práce v březnu registrovaly 263 608 uchazečů o místo, což bylo nejméně od listopadu 1997.

V kraji klesla nezaměstnanost nejvíce o 0,3 procentního bodu na Frýdecko-Místecku, kde z evidence úřadu ubylo 369 lidí a podíl nezaměstnaných byl 3,5 procenta. Ve všech ostatních okresech činil pokles 0,2 procentního bodu. Počet evidovaných nezaměstnaných klesl v kraji nejvíce na Ostravsku, o 492.

Nejnižší nezaměstnanost v kraji je stále na Novojičínsku, kde činila na konci března 3,3 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných v kraji i v celé republice je i přes pokles na Karvinsku, na konci měsíce dosahoval 7,6 procenta.