Karel May prý pobýval ve slezském Bílovci. Mohl zde napsat i některý z románů

Karel May mohl psát v Bílovci (zdroj: ČT24)

Old Shatterhand, Old Firehand nebo Vinnetou – právě to jsou jedny ze známých postav, kterým vdechl život spisovatel Karel May. Podle tvrzení potomků někdejších zámeckých pánů mohl slavný autor tvořit svá díla také na zámku v Bílovci v Poodří, kde údajně kolem roku 1900 pobýval.

Vnuk jeho posledních majitelů Peter Sedlnitzky o dědečkově pobytu napsal bíloveckému kastelánovi. V oficiálním životopise Karla Maye ale žádná taková informace o čase stráveném v tomto historickém slezském městě není.

Nejznámější dílo Poklad na stříbrném jezeře (1890–1891) navíc Karel May na bíloveckém zámku s největší pravděpodobností nenapsal. Vyšel totiž o deset let dříve, než měl ve městě žít. „Hrabě, který nám poslal zprávu, v ní totiž uvádí, že jeho tatínek si Karla Maye pamatuje jako malý kluk, bylo to kolem roku 1900,“ sdělil kastelán zámku Eduard Valeš.

Díla, která měla shořet

Petr Sedlnitzký, který dnes žije ve Vídni, měl na dosud neznámé podrobnosti o životě Karla Maye přijít ze starých rodinných spisů. Podle zápisků v deníku posledního majitele zámku měly být v objektu uložené i Mayovy rukopisy. „V knihovně, která však vyhořela, bylo s největší pravděpodobností také dílo Karla Maye, které pojednává o známém válečníkovi,“ doplnila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Karel May, vlastním jménem Karl Friedrich May (25. února 1842 Ernstthal – 30. března 1912 Radebeul), byl německý spisovatel převážně dobrodružných románů. Proslavil se mimo jiné příběhy o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi a zálesáku Old Shatterhandovi, známém také jako Kara ben Nemsí. Podle jeho knih byla natočena celá řada filmů.