Propad u školy na Černém Mostě zaplní hmota z popílku. Původně šlo zřejmě o nádrže na vodu

Radnice Prahy 14 si u báňských záchranářů objednala zasypání jámy, která vznikla propadem půdy na pozemku základní školy na Černém Mostě. Práce se uskuteční v nejbližších týdnech, náklady budou asi v desítkách tisíc korun.

Ředitel Báňské záchranné služby Vít Svatý odhaduje náklady na zasypání kráteru na tisíce až desetitisíce korun. Jámu o průměru asi čtyři metry zaplní tzv. popílkovým stabilizátem. Jde o směs popílku a vody. Řídká hmota vyplní i těžko dostupné prostory a poté ztvrdne, zabrání tak dalším propadům půdy.

Pozemek se teď bude připravovat, aby škody mohly být odklizeny co nejdříve. Podle mluvčí Prahy 14 Veroniky Berné by to mělo být v nejbližších týdnech.

Půda se propadla 2. dubna na zahradě Základní školy Bratří Venclíků. Kvůli uzavřenému pozemku musí žáci školy docházet zhruba deset minut na okolní hřiště na sídlištích.

„Děti tam nevstupují vůbec. Při tělocviku jsou v tělocvičně, komplikovanější je to pro odpolední družinu. Ta chodí buď na procházky, nebo na hřiště mimo pozemek školy, která jsou vzdálená do deseti minut cesty,“ řekla ředitelka školy Klára Machová.

Po propadu nebylo jasné, k čemu podzemní prostory sloužily. Hasiči vyvrátili prvotní domněnky, že jde o protiatomový kryt. Podle mluvčí Prahy 14 se pod zeminou skrývaly špatně zapuštěné nádrže na vodu.

„Velmi pravděpodobně se jedná o technickou stavbu, zřejmě nevyužívané nádrže na svod podzemních dešťových vod. V době výstavby sídliště byly nádrže místo vybagrování a následného zasypání rovnou zasypány. To později vedlo ke korozi výztuží v panelech a následnému zhroucení,“ popsala Berná. Podle ní už nehrozí, že by se omezení rozšířila na přilehlé chodníky nebo cesty.