Brno dá na ulice bez bariér deset milionů korun. S úpravami začne ještě letos

Malinovské náměstí v Brně se dočká bezbariérových úprav (zdroj: ČT24)

Brněnský magistrát se rozhodl usnadnit život lidem na vozíku nebo matkám s kočárky. Na odstranění některých patníků, nerovného terénu a dalších překážek letos vyčlenil deset milionů korun. Úpravy by měly začít v létě třeba na Malinovského a Šilingrově náměstí nebo zastávce Bělohorská.

Na Malinovského náměstí je rozsáhlé křížení dvou nejvytíženějších tramvajových linek v Brně. Cesta z jedné strany na druhou je ale vydlážděná kostkami a chodníky mají vysoké obruby. To způsobuje problémy třeba Barboře Štěpánkové. „Každá kostka je jinak vyvýšená a u malých koleček hrozí, že se můžou zaseknout, v horším případě sjet do kolejiště. To nečekáte a přepadnete z vozíku,“ vysvětlila vozíčkářka.

Ulehčit cestování hendikepovaných má na starosti Poradní sbor pro bezbariérové Brno, který pod magistrátem funguje přesně rok. Za tu dobu řešil přes sto podnětů od lidí a na polovinu z nich už zareagoval.

„U drobných oprav se snažíme konat hned, ty složitější rozpracováváme postupně. Letos na ně máme vyčleněno deset milionů korun,“ řekl náměstek primátora a člen poradního sboru Petr Hladík (KDU-ČSL).

Plánované úpravy bezbariérovosti v Brně
Zdroj: ČT24

Překážky zmizí z osmi míst, třeba z křižovatky Koliště, Dornychu a Křenové, Benešovy ulice nebo ze Šilingrova náměstí. Ještě letos se změní i přístup k tramvajové zastávce Bělohorská, který nevyhovuje kvůli povrchu a taky příkrému sklonu. „Nahradí jej pozvolnější zatáčky a místo dlaždic bude asfalt,“ upřesnil Hladík.

Hendikepovaní se s problémy setkali dříve i na nově rekonstruovaných místech. Vozíčkáři se kvůli obrubníkům třeba nemohli dostat na parkoviště přímo u žabovřeské radnice. Nevidomým zase dopravní podnik postavil na nově opraveném ostrůvku před brněnským hlavním nádražím lavičky a koše.