Oprava hradu v Malenovicích se protahuje. Jeho brány se otevřou až v červnu

Zatímco většina hradů a zámků zahájila novou sezonu o Velikonocích, hrad ve Zlíně-Malenovicích zůstává veřejnosti uzavřený. Oproti původním předpokladům neskončila jeho zásadní rekonstrukce, která je největší v novodobé historii památky. Zlínský kraj dal muzeu, své příspěvkové organizaci, na opravu 21 milionů korun.

Malenovický hrad se veřejnosti uzavřel na podzim 2016, kdy začalo stěhování expozic do skladovacích prostor. Pak se řešila narušená statika, příčné i podélné zpevnění objektu ocelovými lany, odvodnění nádvoří i oprava fasády.

„Opravy hradu jsou velice náročné. Ke zpoždění došlo i kvůli klimatickým podmínkám,“ vysvětlil vedoucí provozního odboru Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Petr Tkadlčík. Současně se částečně rekonstruují některé prostory, které donedávna sloužily jako depozitáře a pracovny muzea.

Proč se zdržely práce na rekonstrukci hradu zjišťoval redaktor Luboš Dostál (zdroj: ČT24)

Stavební práce by měly skončit v květnu. Poté se počítá s úklidem a stěhováním exponátů z depozitářů na hrad. „Všechny exponáty musíme znovu nanosit zpět, abychom byli schopni otevřít. Je to opravdu hodně náročná záležitost jak s ohledem na množství předmětů, které se počítají na tisíce, tak s ohledem na objekt, ve kterém musíme přemisťovat předměty pouze ručně,“ řekl ředitel muzea Pavel Hrubec.

Hrad založil pravděpodobně moravský markrabě Jan Jindřich, mladší bratr Karla IV., po roce 1360. Po éře vlády moravských markrabat se majitelé rychle střídali. Dalším dlouhodobějším pánem na hradu a panství byl rod Lichtemburků, který je vlastnil s malou přestávkou až do konce 15. století. Současnou podobu Malenovice získaly za majitelů Liechtensteinů-Kastelkornů.

Hrad byl nejprve přebudován v gotickém slohu, později se dočkal barokních úprav. Posledními majiteli hradu a panství byli příslušníci moravské větve rodu Šternberků. Ti bydleli trvale v Pohořelicích. Malenovický hrad však zůstal sídlem hospodářské správy panství a její úředníci zde i bydleli, proto majitelé pravidelně investovali do údržby i potřebných oprav objektu. V roce 1942 zabrali malenovické panství i s hradem Němci a dali je do nucené správy. V roce 1946 byl hrad zkonfiskován a od roku 1951 slouží k muzejním účelům. 

Zdroj: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Malenovický hrad
Zdroj: Jiří Berger/ČTK

Do původních prostor se vrátí expozice Zvířata na Zemi a člověk. „Do budoucna počítáme i s rozšířenou expozicí archeologickou nebo mineralogickou, s novou podobou výstavy malenovických řemesel a také s novými prostorami pro krátkodobé výstavy,“ řekl ředitel muzea Pavel Hrubec.