V Petřvaldu sepisují petici proti léčebně mladých narkomanů a alkoholiků

Nové centrum má pomáhat v léčbě závislostí (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Petřvaldu na Karvinsku nechtějí, aby ve městě působilo zařízení pro mladistvé, kteří jsou závislí na návykových látkách. Takové centrum tam chce provozovat Slezská diakonie. Její pracovníci ale uvádějí, že žádné nebezpečí ze strany klientů střediska nehrozí.

„Službu povolil Moravskoslezský kraj, který takto reaguje na potřeby okolních měst, kde se množí počty závislých nejen na drogách, ale také na alkoholu,“ uvedla redaktorka České televize Tereza Krumpholzová. Klienti by měli ve středisku strávit čtvrt až půl roku.

Petice namířená proti léčebnému centru již má přes 1500 podpisů. Lidé, kteří bydlí v sousedství plánované léčebny, uvádějí, že se obávají zhoršení bezpečnostní situace ve městě.

Takzvaná sociálně terapeutická pobytová služba by měla mít sídlo v ulici U Kovárny. „Projekt, který Slezská diakonie chystá v Petřvaldu, není v žádném případně ubytovnou pro narkomany, která by jakýmkoli způsobem mohla vést k ohrožení bezpečnosti občanů,“ uvedla již dříve vedoucí zařízení Petra Feller Stanieková. 

Podle ní bude objekt určen pouze pro chlapce a dívky ve věku 14–19 let, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci kvůli závislosti.

Diakonie: Aktivní uživatele drog v objektu léčit nebudeme

Zástupci Slezské diakonie dodali, že služba není určena pro aktivní uživatele drog. „Není zde proto riziko, že by se v okolí objektu vyskytovaly ‚podezřelé osoby' či se zde vyskytoval použitý injekční materiál,“ uvedla Petra Feller Stanieková.

Právě proto podle ní není třeba přistupovat k neadekvátním bezpečnostním opatřením typu vysokých plotů nebo kamerového systému a podobně.

V zařízení by se mělo léčit dvanáct klientů a klientek. Během léčby se nebudou volně pohybovat po obci, stále by s nimi měli pracovat specialisté.