Jáma na Černém Mostě zůstává záhadou. Bývalý kryt to není

Zhruba třímetrová jáma, která se v pondělí objevila na pozemku školy na pražském Černém Mostě, nevznikla propadem stropu protiatomového krytu. K jakému účelu podzemní stavba sloužila, není jasné. Není ani zakreslena na žádné mapě. Podzemní prostory v úterý prozkoumali báňští záchranáři. Pozemek je nyní uzavřen a nikdo na něj nesmí.

Podle prvotních informací se mělo jednat o protiatomový kryt, což ale hasiči vyvrátili. „Odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení uvedl, že nikdy neměl v evidenci krytů výše uvedený prostor, který nemá parametry stále tlakově odolného krytu,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. 

„O prostory protiatomového krytu se nejedná. Patrny jsou na místě zbytky podzemní stavby. Statika přilehlé školy nebyla narušena,“ doplnila mluvčí městské části Praha 14 Veronika Berná. 

K čemu podzemní prostor sloužil, není jasné. Nejen v místě stavby ale ani v jejím okolí nejsou žádné inženýrské sítě a zakresleny nejsou ani v žádném z dokumentů, které má radnice k dispozici.

V mapách není uvedena ani sama stavba. Podle radnice by mohlo jít o součást staveniště z dob, kdy bylo sídliště budováno. 

V Praze se propadl protiatomový kryt, o kterém nikdo neměl tušení
Zdroj: Městská policie Praha

Místo v úterý prozkoumali báňští záchranáři i zástupci magistrátu a městské části. Starosta Radek Vodra (TOP 09) na svém Facebooku uvedl, že byly nalezeny dvě místnosti. „Nejspíš jímky, jedna s vpustí. Strop z 15 panelů. Všechno zabezpečeno, změřeno, nafoceno,“ napsal Vondra.

Propad na oploceném školním pozemku v ulici Bratří Venclíků ohlásil v pondělí ráno muž, který v okolí venčil psa. Strop na ploše 4x5 metrů se propadl do hloubky asi tří metrů. Nikdo nebyl zraněn.