Vítr shazoval stromy na silnice i koleje, hasiči museli šplhat i k uvolněné číslici kostelních hodin

Desítky výjezdů museli podniknout hasiči v neděli kvůli následkům silného větru. K nejvážnějším případům patřily stromy, které padaly na silnice i železniční tratě. Jeden kmen spadl na osobní auto, do dalšího narazil rychlík. Všechny incidenty se však obešly bez zranění.

V Olomouckém kraji museli hasiči v souvislosti s větrem vyjíždět asi dvacetkrát. Většinou odklízeli spadané stromy či uvolněné plechy. Jeden strom se zřítil na osobní auto, nikdo však neutrpěl zranění. Stejně tak neměl vážné následky pád stromu na dálnici D35, kde zasahoval do odstavného pruhu.

„Hasiči vyjeli také dvakrát mimo Olomoucký kraj, drážní kolegové zasahovali v Dětřichově nad  Bystřicí u spadených stromů do kolejiště. Taktéž jedenkrát vyjely dvě jednotky do vojenského prostoru Březina na Vyškovsku, také zde se jednalo o spadený strom,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Mnoho práce měli kvůli větru i jihomoravští hasiči. Nejčastěji zasahovali na Blanensku, a to čtyřikrát, v Brně třikrát, po dvou výjezdech evidují na Brněnsku, Vyškovsku a Znojemsku. Mimo jiné vyjížděli ke stromu, který spadl na chatu v obci Sentice na Blanensku, v Brně-Židenicích pak museli hasiči vyšplhat po žebříku k ciferníku hodin na kostelní věži. Ve větru se na něm uvolnila číslice.

Ačkoli v Čechách nebyl vítr většinou tak silný, stal se zde jeden z nejzávažnějších incidentů. U Písku neodolala větru lípa, která spadla na koleje – pod kola přijíždějícího rychlíku z Prahy do Českých Budějovic. Ani při nárazu vlaku do padlého stromu však neutrpěl nikdo zranění. „Škoda na vlaku je asi 140 tisíc korun,“ vyčíslila mluvčí jihočeských hasičů Štěpánka Uhlířová.

V Čechách se vítr projevil také na horách. V Krkonoších kvůli silným poryvům nejezdil horní úsek lanovky na Sněžku. Ten zůstal mimo provoz i v pondělí.