Při práci ve výškách je nejvíc úrazů. Speciální laboratoř v Brně testuje ochranné pomůcky

Testování ochranných pracovních pomůcek (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá pracovních úrazů, loni jich zaměstnanci nahlásili přes 44 tisíc. Vysoké riziko hrozí například lidem, kteří pracují ve výškách. Společnost Honeywell v Brně otevřela novou laboratoř, kde testuje vlastnosti pracovních postrojů a dalších pomůcek. Ty pak dodává do celého světa.

Demontáž kopule vodojemu v Nýrově na Blanensku nebo stavba cyklověže v Břeclavi. Práce na takových stavbách je riziková, hrozí při ní pád i těžká zranění. Technici musejí mít speciální postroje a helmy.

Aby pracovní pomůcky správně fungovaly, musí být stoprocentně spolehlivé. Právě proto je testují v brněnské laboratoři. „První stanoviště je pádová věž, která slouží k testování postrojů a brzdy, která tlumí pád,“ popsal ředitel divize Safety and Productivity Solutions Honeywell Petr Grätz.

Testované pomůcky zachraňují životy po celém světě

V laboratoři se zkouší i speciální zábrany. Těžký pytel simuluje člověka valícího se ze střechy, podobně jako kovový válec. Odzkoušené věci chrání zdraví a zachraňují životy po celém světě. Je jimi osazeno přes čtyři tisíce objektů.

Stavby, ropné plošiny, ale i české památky nebo stadiony – i tam postupně pronikají počítače, například postroje jsou připojené k internetu. „Může mít v sobě čip, na základě kterého je kdykoliv kdokoliv schopný zjistit, jestli ten postroj je správně kalibrovaný, má i senzory, které detekují pád, dávají někomu signál, že spadl člověk a je třeba zasáhnout,“ vysvětlil Petr Grätz.

Ne náhodou byla laboratoř otevřena v brněnské centrále nadnárodní firmy. Brnu tu přezdívají české Silicon Valley. „Je tu dostupný talent, v tomhle regionu, je to spojené s tím, kdo je produkuje – jsou to vysoké školy, se kterými spolupracujeme,“ řekl generální ředitel Honeywell Jiří Tomíček.

Nejen práce ve výškách, ale třeba i v textilkách nebo hutích

Loňský rok byl v počtu pracovních úrazů druhý nejtragičtější za posledních šest let. Zaměstnanci nahlásili celkem 44 370 úrazů. Kromě výškových prací jsou rizikové i činnosti v textilkách, potravinářství, dřevovýrobě nebo hutích. V brněnské laboratoři tak vedle postrojů a zábran zkouší i speciální obuv nebo dýchací přístroje.

Počet pracovních úrazů
Zdroj: ČT24

Skupina Honeywell dodává komponenty pro letectví, automobilový průmysl, automatizaci a řízení pro domácnosti i průmysl. Je také výrobcem speciálních materiálů, které se používají v telekomunikacích a elektronice, v automobilovém průmyslu, ve stavebnictví, v průmyslu obalů a barev, ale i v zemědělství a farmaceutickém průmyslu.

V roce 1993 Honeywell otevřel vývojové středisko v Praze, bylo to první zařízení svého druhu mimo území USA. Další vývojáře firma zaměstnala v Brně, kam přišla v roce 2003. Kromě toho má v Olomouci a Brně výrobní závody. Celkem v České republice zaměstnává přes 4 tisíce lidí.