Uznávaná architektka Eva Jiřičná může zvelebit Frýdek-Místek. Jedná se o dostavbě Národního domu

Přístavbu Národního domu ve Frýdku-Místku by mohla navrhnout světově uznávaná  architektka Eva Jiřičná. Její pražský ateliér zvítězil v soutěži o studii proveditelnosti stavby. Přístavba zahrne mimo jiné velký multifunkční sál, který v současnosti ve městě chybí.

Podle zjištění České televize jsou přípravy na počátku. „Samotný ateliér AI Design, ve kterém Eva Jiřičná působí, zatím vytvořil jen úvodní studii. S tou se teprve seznámí radní města,“ sdělila redaktorka České televize Markéta Radová.

Nová přístavba Národního domu nahradí stávající prostory, které pocházejí ze 70. let minulého století a v podstatě byly postaveny jako provizorní. Její součástí bude především multifunkční sál pro 500 lidí a také menší sál a zázemí. Naváže na historické prostory, které pocházejí z konce 19. století.

Pro Evu Jiřičnou je projekt zajímavý mimo jiné proto, že ráda pracuje s historickými stavbami, které mají minulost a lidé jsou na ně zvyklí. A nová stavba by podle ní měla celému komplexu vdechnout nový život.

Zástupci města počítají s tím, že si investice vyžádá zhruba 200 milionů korun. „Teprve se bude vyhlašovat soutěž na projektovou dokumentaci. Do té by se ráda přihlásila i Eva Jiřičná, její účast se ale bude odvíjet od podmínek tohoto klání,“ doplnila Markéta Radová.

Město zvažuje propojení dvou staveb

Zastupitelé Frýdku-Místku již loni odsouhlasili odkup historického objektu a pozemků, které se nacházejí v sousedství Národního domu, a to za 13,5 milionu korun. Budova byla v minulosti sídlem Moravia Banky.

„K nabytí (někdejší) Moravia Banky je více důvodů. Za prvé je to architektonická hodnota, je to jeden z těch významných domů, který by měl být zachovaný do budoucna,“ řekl již dříve primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Oba objekty by se tak podle něj mohly obdobně jako v minulosti propojit. „Mohly by se tam tak pořádat další kulturní akce,“ řekl Pobucký. Dodal, že městu se kupní cenu podařilo snížit, ještě před několika lety přesahovala 20 milionů korun a vyšší hodnotu má objekt i podle znaleckého posudku.