Sníh z horských silnic musí být pryč do jara. Kraje se ale neshodnou, kdy jaro začíná

Události: Místo silnice je běžkařská trasa, řidiči ale značky ignorují (zdroj: ČT24)

Nejasnosti provázejí otevírání úseků horských cest, které se v zimě neudržují. Silničáři je musejí podle zákona se začátkem jara zprovoznit – termín se ale v jednotlivých regionech liší. Obce navíc žádají výjimky třeba proto, aby prodloužily sezonu běžkařům. A to může řidiče zaskočit.

Jedna ze silnic v Krušných horách patří v zimě mezi oblíbené běžkařské trasy. Na ústecké straně ji před auty uzavírá sněhový val – díky výjimce tam bude až do konce dubna. Na karlovarské straně ale úředně skončí zima už tento měsíc.

„Do 31. března jsme povinni tyto silnice zprůjezdnit tak, aby byly sjízdné běžně jako ty ostatní,“ uvádí vedoucí zimní údržby Josef Bulka ze Správy a údržby silnic Karlovarského kraje.

Jenže zima v horách končí různě, například v roce 2013 byla krátká. „Skončila v únoru a už v prvních dnech března přiletěl špaček, začala rašit tráva,“ říká spolupracovník Českého hydrometeorologického ústavu z Šindelové Rudolf Kovařík.

Letos tráva ještě neraší, na horách stále leží sníh. Někteří řidiči si však chtějí cestu zkrátit a značky je nezajímají nebo si jich nevšímají. Další řidiči vjíždějí přímo do běžeckých tratí, kde pak uvíznou a náročné vyprošťování trvá hodiny.

Řidiči ignorují značky a vjíždějí přímo do běžeckých tras
Zdroj: ČT24

Některé trasy už správci raději přestali upravovat. „Rolba to už frézou nesrovná,“ vysvětluje Eva Nduwimana ze společnosti První krušnohorská, která udržuje běžecké tratě v západní části hor.

Silničáři už proto připravují nové jasnější značení. Bude na reflexním pozadí a s nápisem v češtině, němčině a nově i v angličtině. V Krušných horách budou nové značky řidiče varovat už letos.