Na 650 lidí nejspíš přijde o práci. Vítkovické strojírny nemají peníze na mzdy, míří do insolvence

Strojírny chtějí do insolvence (zdroj: ČT24)

Společnost Vítkovické strojírny, které dosud nebyly svým zaměstnancům schopny vyplatit mzdy za leden, na sebe v pátek u Městského soudu v Praze podaly návrh na insolvenci. Firma už zkraje týdne uvedla, že se dohodu s investorem, který ji měl finančně posílit, nezdařilo uzavřít.

Firmě, která dosud dávala práci 650 lidem, chybí provozní peníze a nemá prostředky ani na mzdy zaměstnanců či nákup potřebného materiálu. Většina zaměstnanců tak dostane výpovědi. Už dříve to potvrdil odborový předák Lubomír Mišun

Zaměstnanci, kteří se dosud nedočkali lednových mezd, se museli spokojit pouze se zálohou za měsíc únor. Ta činila 2500 korun. Dostala ji většina pracovníků strojíren. 

Podle zjištění ČT už situaci ve čtvrtek řešili v Ostravě i zástupci úřadu práce a přislíbili zřízení mobilního pracoviště přímo v sídle Vítkovických strojíren. Stát by se tak mělo příští týden. Ve společnosti jsou zaměstnáni svářeči, zámečníci a jeřábníci.

Část zaměstnanců už podala okamžitou výpověď, zbytek čeká na doporučení právě od úřadu práce.
Pavla Daňková
redaktorka České televize

Strojírny mají mít problém s financováním kvůli žalobě

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnila společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice a. s. podnikatele Jana Světlíka. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce obě divize prodal.

Strojírny si od února stěžují na nedostatek provozních financí poté, co její původní mateřská firma Vítkovice a. s. zpochybnila insolvenční řízení a podala na celý proces žalobu. „Tím vznikla právní nejistota a banky firmě odmítly poskytovat provozní úvěr a peníze nutné na provoz,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková.

Vítkovický holding i nadále žádá zrušení smlouvy o prodeji své dceřiné firmy v konkurzu. A to kvůli možným chybám při prodeji původní společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která dnes funguje pod novým majitelem, společností Franco De Poisd'Eau & Cie, jako Vítkovické strojírny.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková již dříve odmítla, že by nedostatek peněz ve strojírnách souvisel se žalobou. Odboráři však už před několika týdny z tohoto důvodu poukazovali na možnost zastavení produkce.