Ošetření kolegy 15 metrů nad zemí: Unikátní polygon ve strojovně Dolu Hlubina využijí i záchranáři

V bývalé strojovně těžebního stroje někdejšího Dolu Hlubina v areálu Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě začal fungovat polygon pro výcvik práce ve výškách. Využívat ho budou pracovníci firem, pro které je školení pro práci ve výškách nebo nad volnou hloubkou povinné, i záchranáři.

Postavení výcvikového polygonu, který je první svého druhu na Moravě, přišlo na 750 000 korun. V Čechách už je takových pět. Cvičit se tam bude ve výšce zhruba 15 metrů. Při výcviku se klade zejména důraz na záchranu kolegy a zajištění bezpečnosti.

V areálu stojí imitace stožáru elektrického vedení, na kterém mohou například trénovat zaměstnanci firmy ČEZ. Prakticky si tak vyzkouší naučené postupy před tím, než půjdou přímo do terénu.

„Jsou zde i stožáry telekomunikační, betonové elektrické, imitace střechy, takže lidi, co pracují na střechách, si vyzkouší na místě pod dohledem profesionálního instruktora, jak se správně jistit,“ řekl jednatel společnosti M-Group Jiří Štencl. Právě ta polygon ve spolupráci s firmou Singing Rock vybudovala.

Doplníme do polygonu ještě další prvky, například lanovku pro školení záchranářů anebo imitaci slanění z helikoptéry.
Jiří Štencl
jednatel společnosti M-Group

Nabídka Dolních Vítkovic je zase bohatší

Díky polygonu se v Dolních Vítkovicích rozšíří nabídka služeb areálu. „Je to další oživení prostoru bývalého Dolu Hlubina a prostor, které neměly svoje využití. Záměr výcvikového polygonu vhodně doplňuje další portfolio, které v celých Dolních Vítkovicích už existuje,“ doplnil zástupce Dolní oblasti Vítkovic Karel Malík.

V areálu bývalého dolu už je lezecká stěna Tendon Hlubina, konají se tam koncerty, funguje tam například kavárna nebo klub Heligonka a také kino, v Dolní oblasti Vítkovic se pak nacházejí ještě velký a malý Svět techniky nebo multifunkční aula Gong.