Příčinou požáru rodinného domu v Oleksovicích, při kterém zemřely tři děti, byl možná přímotop

Den po požáru rodinného domku v Oleksovicích (zdroj: ČT24)

Policie dál vyšetřuje příčinu požáru rodinného domku v Oleksovicích na Znojemsku i to, jestli dětem nemohli dospělí pomoct. Dům vyhořel v pondělí brzy ráno, zemřely při tom tři malé děti a čtyři dospělí byli zranění. Obec z rozpočtu vyčlenila 50 tisíc korun na pomoc rodině, nabídla jí také náhradní ubytování. Dalšími 25 tisíci přispěje charita.

U požáru rodinného domku v Oleksovicích hasiči zasahovali v pondělí přibližně od čtvrté hodiny ranní. Oheň kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby. Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu byli při příjezdu hasičů už venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři  ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

Dospělí se nadýchali kouře a záchranáři je proto převezli do znojemské nemocnice. Matku dětí už během dopoledne z nemocnice propustili, dokonce chvíli pomáhala vyšetřovatelům přímo v domě. Proč dospělí děti v hořícím domě nechali a jestli jim mohli pomoci, je otázka, na kterou policie zatím odpověď nezná.

Ani příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili. Na místě byl i specialista na elektroinstalaci, který místo ohledal a zajistil stopy. Dům nebyl připojený na plyn, spekuluje se, že příčinou požáru mohl být přímotop.

„Teď vše prověřujeme, čekáme na výsledky expertiz, znalci budou zkoumat zajištěné stopy. Závěr bude výhledově v týdnech, možná v měsících,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Známa zatím není ani výše škody, kterou požár napáchal. 

„Penězi z obce se podle potřeb rodiny bude financovat nezbytně nutná oprava rodinného domu,“  řekl starosta Oleksovic Zdeněk Koukal. Podle něj má rodina dalších 25 tisíc korun zajištěno od charity, k tomu oblečení a hygienické potřeby. „Rodina má také nárok na státní mimořádnou okamžitou pomoc, kde lze získat dalších až 50 tisíc korun a dalších 15 tisíc na pohřebné,“ doplnil starosta.

Obec také po dohodě s krajem nechá pro rodinu založit sbírkový účet, funkční by měl být za dva až tři dny. Dům je poničený, pozůstalí zatím mohou využít náhradního ubytování ve vedlejší obci Stošíkovice.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud. Rodina podle starosty v Oleksovicích žila asi dva roky. Šlo o ženu s dětmi, její matku s partnerem a babičku, upřesnil předchozí informace starosta.