V beznadějně zadlužených Pramenech se opět rozpadlo zastupitelstvo. Opozici vadí ruský investor

V jedné z nejzadluženějších obcí v Česku se dva měsíce po předčasných komunálních volbách opět rozpadlo zastupitelstvo. Prameny dluží asi 57 milionů korun a nyní jim hrozí dražba obecního majetku. Na jednání zastupitelstva to uvedl zástupce firmy Real Aspekt Dmitrij Vajner. Firma je nyní jediným věřitelem obce. Právě smlouva s touto společností byla ale důvodem, proč Aleš Dittert i všichni náhradníci za Svobodné Prameny na svůj post v zastupitelstvu rezignovali.

Pětičlenné zastupitelstvo mělo v pondělí jednat s firmou Real Aspekt o spolupráci. Po odstoupení opozičního zastupitele i všech jeho náhradníků ale nebylo usnášeníschopné. Podle starostky Michaly Málkové (Společné Prameny) bude muset zastupitelstvo až do řádných voleb na podzim letošního roku fungovat s omezenými pravomocemi.

Dittertovi vadilo především ocenění pozemků obce včetně osmi vrtů minerálních vod asi na deset milionů korun. Hodnota majetku dle posudku znalkyně Petry Michalové mu připadala příliš nízká a prodej pozemků za takovou částku označil za extrémně nevýhodný pro obec.

„Pokud by se věřiteli podařilo dohodnout s obcí i s exekutorem o přímém odkupu tohoto nemovitého majetku, zbytek dluhu by obec musela splácet ze svého rozpočtu, jehož výše je přibližně 1,7 milionu korun, částkou 800 000 korun ročně. To je bez úroků asi šedesát let,“ upozornil.

Půjde-li ale majetek Pramenů do dražby, obec bude muset uhradit milionové náklady s tím spojené. Už teď je jasné, že nebude schopná je zaplatit, dluh tak bude dále narůstat.

„Pokusím se, pokud se to podaří, využít možnosti, abych nějakým způsobem oddálil dražbu obecního majetku. Velice nás mrzí, že se obec dostane do možnosti vzniku dalších dluhů, které v této situaci obci ještě více přitíží. Všichni jsme teď odkázaní pouze na postup a správu majetku pod dozorem exekučního úřadu,“ řekl Vajner.

Prameny původně dlužily 130 milionů

Podobná situace se v Pramenech opakuje v tomto volebním období už poněkolikáté. Voliči zde šli k předčasným volbám naposledy letos v lednu po rozpadu zastupitelstva loni v červnu. Důvodem bylo i tehdy plánované uzavření smlouvy s ruským investorem.

Společné Prameny Michaly Málkové volby vyhrály s 65 procenty hlasů. Svobodné Prameny Aleše Ditterta získaly 13,8 procenta. V Pramenech žije asi 111 lidí, několik let byla obec zcela bez zastupitelstva a její dluh dosahoval až 130 milionů korun.