Noční požár na Znojemsku připravil o život tři děti

Tragický požár v Oleksovicích kompletně zničil jednu místnost (zdroj: ČT24)

Při nočním požáru rodinného domu na Znojemsku zemřely tři malé děti, záchranáři se je pokoušeli oživovat, ale bez úspěchu. Čtyři dospělí utrpěli zranění. U požáru ve starším rodinném domu v Oleksovicích zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči přibližně od čtyř hodin ráno. Plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách.

Požár kompletně zničil jednu místnost, ve které spaly děti ve věku od jednoho do devíti let. Kouř a sálavé teplo pak poškodily i další místnosti včetně chodby. „Na místě tragického požáru byli jako první dobrovolní hasiči,“ řekl starosta Oleksovic Zdeněk Koukal.

Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu už byli venku. Hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

„Čtyři dospělé jsme rozvezli do zdravotnických zařízení. Zasahovala tam i letecká záchranná služba. Ženu staršího věku jsme přepravili vrtulníkem na urgentní příjem do Brna. Další tři dospělé jsme vezli do znojemské nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Všichni dospělí se nadýchali zplodin. „Žena převezená do Brna byla mimo ohrožení života. Teď je stabilizovaná a byla převezena na interní lůžko,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Pavel Žára. Později byla žena transportována za ostatními do nemocnice ve Znojmě.

V místě neštěstí nyní pracují vyšetřovatelé. Příčinu požáru zatím neurčili, uvedla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Do domu přijel specialista na elektroinstalaci, který místo ohledá a zajistí stopy. Není však jasné, kdy bude vědět, co požár způsobilo.

Obec chce pomoct rodině

Matku dětí už během dopoledne pustili z nemocnice, dokonce chvíli pomáhala vyšetřovatelům přímo v domě, ve kterém kromě jejich dětí bydlel ještě její partner, matka a babička.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud a v Oleksovicích žila asi dva roky. Starosta městyse už jednal se znojemskou charitou, která má pro pozůstalé ve vedlejší obci Stošíkovice připravený náhradní byt. Obec nechá pro rodinu založit sbírkový účet. Večer se ještě sejdou zastupitelé a budou řešit, jakým způsobem ještě rodině pomoci.