Během cesty z nákupu zachránil hasič muže z hořícího auta

Během cesty z nákupu zachránil hasič muže z hořícího auta (zdroj: ČT24)

Jak je důležité potkat hasiče. O tom se přesvědčil řidič, který ve čtvrtek odpoledne havaroval nedaleko Mikulova, na hlavním tahu z Brna na Vídeň. Jeho automobil v poli zahlédl velitel hasičské stanice v Pohořelicích Zdeněk Selner cestou z nákupu. Ačkoliv byl v civilu, rychlým zásahem zachránil muži z hořícího vozu život.

Zdeněk Selner uviděl auto v příkopu, když se vracel se svou dcerou z nákupu. „Dveře šly otevřít bez nářadí. Řidič byl zraněn, komunikoval, stěžoval si na bolest nohou a měl poraněnou hlavu,“ popsal situaci dvaačtyřicetiletý velitel pohořelických hasičů.

Kvůli podezření na poranění páteře původně nechtěl muže z auta vytahovat, pak si ale všiml, že motor začíná hořet. U sebe neměl nůžky na plech ani žádné další vybavení. Protože se ale plameny přesouvaly do prostoru kabiny, musel poraněného řidiče vytáhnout ven.

Zachránil mu tak život, za něco mimořádného to ale nepovažuje. „Pro nás je na prvním místě pomáhat lidem,“ řekl velitel pohořelické stanice. „Určitě nevnímá, že by byl nějakým hrdinou. Je to naše každodenní práce a tak to má být,“ dodal jeho kolega Pavel Hajda.

Ohořelý interiér havarovaného vozidla
Zdroj: ČT24

Hasiči jsou na mimořádné situace připravení a rychlé reakce mají naučené. Na jihu Moravy se stává každý rok, že někdo z nich v civilu pomůže lidem v nouzi. „My jsme samozřejmě rádi a jsme hrdí, že mezi sebou máme takové příslušníky. Myslím, že je to dobrá ukázka toho, že pro hasiče je to záchranářství víc než práce,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Jaroslav Mikoška.

Kdo naopak příliš nepomohl, byli ostatní řidiči, kteří podle Selnera krátce po nehodě projížděli dál. Výjimkou byl jen mladík, který přinesl na místo hasicí přístroj. Druhé auto přitom zůstalo po nehodě v křižovatce. Podle policie nakonec oba řidiči vyvázli z nehody jen s lehkými zraněními.